23948sdkhjf

Nyuddannet automationsteknolog vinder innovationspris

| Medlemsnyhed | Indrykket af Beckhoff Automation ApS

Automationsteknolog Jens Vestergaard har netop modtaget Dansk El-Forbunds Innovationspris 2020.

Med sit afgangsprojekt fra Erhvervsakademi Dania har han bevist, hvordan automationsindustrien med en innovativ tilgang, åbne styringsstandarder og visualisering kan løfte IoT-løsninger hele vejen ud til kunden og skabe værdifuld forretningsindsigt.

For godt seks år siden besluttede Jens L. Vestergaard, 37 år, at skifte livet som betonmager ud med en karriere i automationsbranchen. Efter i alt seks års uddannelse og topkarakterer har han ikke fortrudt et sekund. Fire år i voksenlære som automatiktekniker med speciale i elektro blev afløst af den toårige uddannelse som automationsteknolog. I juni 2020 blev han færdiguddannet og hædret med en innovationspris.

Brobygger

Under sin praktik hos HOLTEC Automatic-Nord og i sit afgangsprojekt har Jens L. Vestergaard fået mulighed for at bygge bro mellem automation og it og skabe ny forretningsindsigt for en dansk produktionsvirksomhed ved at koble data sammen fra forskellige enheder vha. IoT.

”Jeg er fascineret af koblingen mellem programkode og automation og ønskede at bevise, at automationsindustrien nemt kan opsamle og beregne enorme mængder data fra produktionsmiljøet, samt overføre disse data til en separat server, så de kan holde data på egne hænder i stedet for at lade it-husene overtage,” siger Jens L. Vestergaard.

Branchen har brug for nysgerrige profiler

I sit afgangsprojekt har Jens L. Vestergaard taget afsæt i en dansk møbelproducent med sparring, automationsteknologi og support fra Beckhoff Automation, samt sparring fra HOLTEC Automatic-Nord, som er solution provider for Beckhoff.

Han har visualiseret, hvad det reelt koster i energiforbrug at drive lakeringsanlægget til bordplader og gjort det synligt, hvor man kan optimere energiforbruget i produktionen.

”Jeg ville undersøge, hvor mange kW anlægget bruger - inklusiv den udsugning og ventilation, der er tilknyttet produktionen - og hvor mange emner kører igennem maskinen. På den baggrund kunne jeg udregne, hvad energiforbruget er per emne, samt genbetalingstiden for en maskine. Jeg købte serverplads til de enorme mængder data og etablerede en hjemmeside, hvor alle data visualiseres for kunden. Desuden har min metode bevist, at automationsbranchen kan integrere dataanalyse og datalagring i sin portefølje til en yderst konkurrencedygtig pris,” siger han.

Ifølge Niels Graversen, afdelingsleder i HOLTEC Automatic-Nord og vejleder for Jens L. Vestergaard, har han formået at præsentere data på en innovativ måde, hvor han synliggør potentielle muligheder for energioptimeringer.

”Han bygger bro mellem automation og it på højt niveau. Netop fordi data forbliver på automationssiden hele vejen fra opsamling over analyse og til lagring på server, viser han en vej for, hvordan automationsbranchen også kan være den rådgivende og styrende part, udover at være udførende part. Automationsbranchen har behov for nysgerrige profiler som Jens,” siger Niels Graversen.

I begrundelsen for Dansk El-Forbunds innovationspris står, at Jens L. Vestergaard ”på fornem vis anvender og integrerer styringsteknologier, der kan hjælpe mange produktionsvirksomheder til visualisering af deres energiforbrug og dermed åbner muligheden for at energieffektivisere. Det er et komplekst projekt, der bevæger sig på grænsen af, hvad en nyuddannet automationsteknolog forventes at kunne.”

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Beckhoff Automation ApS

Birkemose Allé 25
6000 Kolding
Danmark
Beckhoff Automation ApS

Send til en kollega

0.125