23948sdkhjf

Semiautomatisk svejseløsning halverer arbejdstiden

| Medlemsnyhed | Indrykket af Migatronic A/S

Da stålvirksomheden Langbjerg stod med et akut behov for at optimere svejseprocessen på en stor opgave, faldt valget på to Omega 400 svejsemaskiner fra Migatronic samt to svejsetraktorer leveret af Migatronic Automation. .

Den semiautomatiserede løsning viste sig særdeles effektiv og optimerede svejseprocessen, så svejsetiden i sidste ende blev halveret

Langbjerg er en virksomhed med mange års erfaring i at levere specialløsninger i rustfrit og sort stål. Fra sit værksted i Køge beskæftiger virksomheden omkring 25 mand, der dagligt udfører en lang række stålopgaver for en stor portefølje af virksomheder og private kunder. Langbjerg varetager hele processen fra det forberedende arbejde til produktion og færdiggørelse af projektet og går aldrig på kompromis med kvaliteten, uanset opgavens størrelse.

Det gjorde sig også gældende, da Langbjerg skulle gennemføre et større projekt for betonvirksomheden CRH Concrete, der er landets største leverandør af betonelementer og systemløsninger. Her skulle Langbjerg konstruere rammen til fem stålbaner på 140 meter, hvori lange betonelementer skulle støbes. Det var en omfattende og kompliceret opgave, der både indebar et stort indledende arbejde og mange timers svejsning hos kunden, fortæller projektleder hos Langbjerg, Jimmi Ravn:

- Projektet indebar, at vi skulle svejse rigtig mange meter stål og samtidig bygge fem stærke stålrammer, der skal kunne holde til tungt støbearbejde. Kompleksiteten i konstruktionerne stillede derfor store krav til vores medarbejdere og svejseudstyr, der skulle levere et meget præcist stykke arbejde af høj kvalitet inden for en kort tidsfrist.

En effektiv investering

Med henblik på at nedsætte arbejdstiden på projektet søgte virksomheden efter en løsning, der kunne automatisere store dele af det manuelle svejsearbejde. Og da Migatronic er Langbjergs foretrukne leverandør af svejseudstyr, valgte man at investere i en løsning fra den nordjyske producent af svejsemaskiner. Her faldt valget på to Omega 400 svejsemaskiner samt to svejsetraktorer leveret af Migatronics datterselskab Migatronic Automation.

- Vi bruger udelukkende svejsemaskiner fra Migatronic og har allerede et par Omega 400 maskiner på vores værksted. Det er nemlig en pålidelig og ligetil svejsemaskine med en høj ydeevne og kraftfuld strømkilde, som vi ofte gør brug af, når vi skal svejse solide konstruktioner, hvilket i høj grad var tilfældet med vores projekt hos CRH Concrete. Derudover sætter vi stor pris på Migatronics brændere, fordi de er af høj kvalitet og holder længe.

Havde Langbjerg ikke fundet en løsning i samarbejde med Migatronic, ville virksomhedens medarbejdere være nødsaget til at svejse den lange strækning i hånden, hvilket er en hård og tidskrævende proces. Men med svejsetraktorerne, som blev leveret af Migatronic Automation, blev store dele af det manuelle arbejde automatiseret, og det var med til at halvere svejsetiden på projektet. 

- Svejsetraktorerne har en højere bevægelseshastighed og nedsmeltningsrate sammenlignet med manuel svejsning. Derudover behøver vi ikke at justere positionen løbende, efterhånden som vi bevæger os fremad, hvilket også tager tid. Med traktorerne kunne vi derfor svejse en meter på et minut og tyve sekunder, og det betød, at vi kunne klare opgaven på under den halve tid af, hvad det ville have taget ved manuel svejsning, siger Jimmi Ravn.

- I kombination med Omega 400 maskinerne udgjorde svejsetraktorerne en semiautomatiseret løsning, som leverede en solid og meget præcis svejsning, der næppe kan gøres bedre i hånden. Det var den perfekte løsning til den her type opgave, da den gav os mulighed for at effektivisere svejseprocessen uden at gå på kompromis med kvaliteten. Så på trods af at vi til at begynde med var lidt forsigtige og kun bestilte en enkelt traktor, gik der kun én enkelt dag, inden vi bestilte nummer to.

Et bedre arbejdsmiljø

Udover at reducere arbejdstiden sparede svejsetraktorerne også Langbjergs medarbejdere for at svejse i usunde arbejdsstillinger. De store støberammer gav nemlig langt fra optimale svejseforhold, forklarer Jimmi Ravn:

- Støbeformene er formet som en u-ramme, og det er derfor utrolig svært at få varmen ind under pladen, så den ikke slår sig, samtidig med at svejseren arbejder sig fremad i et stabilt tempo. Og når svejsningen af stålbanerne ovenikøbet foregår i kun 200 millimeters højde på en drivvåd overflade, vanskeliggør det opgaven yderligere for vores medarbejdere. Det er nemlig en besværlig position at svejse i, som ikke er specielt sund for kroppen – især når det står på i flere dage i træk i meget fugtige omgivelser.

 - Svejsetraktorerne gjorde arbejdet betydeligt nemmere for vores medarbejdere, der slap for at svejse lange strækninger i anstrengende arbejdsstillinger. De skulle blot trække svejsemaskinerne, mens traktorerne kørte af sig selv og udførte selve svejsearbejdet.

Automatisering er fremtiden

Selvom traktorerne var specielt indkøbt til opgaven, er det ikke sidste gang, Langbjerg bruger de semiautomatiske svejseløsninger.

- Svejsetraktorerne kan kobles på mange forskellige typer svejsemaskiner og bruges til forskellige typer projekter, så de passer perfekt ind i vores meget alsidige portefølje af svejseopgaver. Vi lever af at være hurtige og fleksible, og her gør de virkelig en stor forskel for os.

- Og når vi kan spare tid – og dermed også penge – er det oplagt for os at bruge løsningen fremover. Så det er bestemt også en glædelig nyhed for vores kunder, at vi kan spare så markante mængder tid, uden at gå på kompromis med kvaliteten af vores arbejde. På den måde kan vi nemlig levere en billigere løsning på kortere tid, og det er altafgørende i vores branche, hvor tid er penge, lyder det slutteligt fra Jimmi Ravn.

Distriktschef hos Migatronic Claus Kirkebække ser et stigende behov i markedet for automatiserede svejseløsninger. Men en fuldautomatisk svejseløsning er ikke altid den rigtige løsning, fortæller han:

- Det er ikke alle produktionsvirksomheder, der er gearet til højteknologiske anlæg og dermed parate til at ride med på industri 4.0-bølgen. Nogle drager større fordel af semiautomatiske svejseløsninger, fordi de kan gøre en kæmpe forskel fra det øjeblik, de implementeres i produktionen.

- I Langbjergs tilfælde gjorde kombinationen med svejsetraktorerne, at de fik en skræddersyet og semiautomatiseret løsning, der passede ideelt til det specifikke projekt. Det sparede dem både tid og ressourcer, hvilket har stor værdi for stort set alle virksomheder, slutter Claus Kirkebække.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Migatronic A/S

Aggersundvej 33
9690 Fjerritslev
Danmark
Migatronic A/S

Billeder & videoer

Da stålvirksomheden Langbjerg stod med et akut behov for at optimere svejseprocessen på en stor opgave,

Send til en kollega

0.078