23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvad i hulen betyder ATEX?

Her er vores lille guide til ATmosphéres EXplosibles

ATmosphéres EXplosibles? Parlez-vous français? Nej? Bare rolig, det gør vi heller ikke. Derfor tager vi den også lige på dansk i stedet for. Hos DENIOS har vi styr på ATEX og Ex-zoner, så det vil vi gerne snakke lidt om – Har du hørt om ATEX og/eller Ex-zoner?

Billede af ATEX
Vi maler lige et billede, som du måske kan nikke genkendende til. Har du ex-zoner hjemme i hytten, når manden sidder og ser landskamp i tossekassen? Ex-zone 1 er din mand, og Ex-zone 2 er det område, hvor din tilstedeværelse vil forstyrre din mands oplevelse af den absurd spændende fodboldkamp. Hvis du kan nikke genkendende til det her, kan det være, at du allerede kender til ATmosphéres EXplosibles (ATEX). Ellers er vi klar med en lille guide til ATEX og Ex-zoner, så du kan lære at undgå minefeltet derhjemme – og på arbejdspladsen.

ATEX er lig med…
Så hvad er det lige, vi mener, ATEX er lig med. Jo, ATEX er det område i virksomheden (også kaldet din arbejdsplads), som har en eksplosiv atmosfære. En eksplosionsdygtig atmosfære kommer af en blanding af luft og brændbare gasser, dampe, tåger eller støv, som eksempelvis bliver antændt af gnister fra værktøj eller andre materialer.

En eksplosion kræver tre komponenter
En eksplosion kræver tre komponenter, nemlig et brændbart stof, oxygen i en påkrævet koncentration og en tændkilde. Så hvis det er din kære mand, der sidder foran tv’et og ser fodbold, vil vi kunne definere det således: din mand er det brændbare stof, øllen i hans hånd er ”oxygen” i en påkrævet koncentration, og tændkilden er hver gang, modstanderne scorer et mål – eller når du går ind foran tv’et og skygger for ham.

Hvad kan man gøre ved ATEX og Ex-zoner?
Godt nyt, det kan faktisk gøres en hel del ved ATEX og Ex-zoner. Bevares, vi kan ikke undgå, at de er der, men det er din arbejdsgivers pligt at foretage den opdeling, der skal være af zoner på arbejdspladsen. Det kan ske med Ex-afmærkning og skiltning, og det kræver selvfølgelig også, at du arbejder med gnistfrit udstyr i Ex-zonerne. Ingen gnister er lig med ingen tændkilde.

Eksempel på Ex-zone 1 og Ex-zone 2
Et lille eksempel på en zonefordeling med Ex-zone 1 og Ex-zone 2 (udover din mands placering foran fjerneren) kan være et skab til olier og kemikalier. Ex-zone 1 vil være inde i det lukkede skab, og Ex-zone 2 vil være et område udenfor det lukkede skab. Dette områdes radius vil variere afhængig af, om skabet er brandsikkert – og om det har en brandsikring på 30, 60 eller 120 minutter.

Vil du være klogere på ATEX?
Er du i tvivl, om jeres Ex-zoner på arbejdspladsen spiller på de rigtige tangenter, sidder vi klar til at rådgive dig om ATEX og Ex-zoner. Dog kan vi ikke hjælpe dig med Ex-zonerne derhjemme, så måske skal du bare krydse fingrene for, at din mands fodboldhold vinder kampen.

DENIOS ApS
Dannevirkevej 6
7000 Fredericia
Fredericia Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30896173
P nummer: 1013642857

Kontaktperson

RSF
René Skovgaard Frøslev
Direktør
+45 76244080 ref@denios.dk

Send til en kollega

0.047