23948sdkhjf

UR-robot håndterer krydderurter i højteknologisk drivhus

| Medlemsnyhed | Indrykket af BILA A/S

Danmarks største producent af krydderurter og miniplanter har investeret i en UR-robotarm fra BILA Robotics. - effektiviseret arbejdsflowet, øget konkurrenceevnen samt sikret arbejdspladser og bedre arbejdsmiljø.

UR-robot håndterer krydderurter i højteknologisk drivhus
Danmarks største producent af krydderurter og miniplanter har investeret i en UR-robotarm fra BILA Robotics. Sammen med gartneriets øvrige robotter har robotarmen effektiviseret arbejdsflowet, øget konkurrenceevnen samt sikret arbejdspladser og bedre arbejdsmiljø i gartneriets højteknologiske drivhuse.

Robotter er bestemt ikke et særsyn hos landets største producent af krydderurter og miniplanter. Gartneriet Rosborg i Bellinge ved Odense har nemlig automatiseret en lang række arbejdsopgaver og processer i produktionen ved hjælp af robotteknologi.

– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå. Automatiseringen betyder markant lavere enhedsomkostninger og større kapacitet. Det giver mulighed for at tage nye kunder ind, og derved fastholde vores medarbejderstab, fortæller Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg.
Hos Rosborg har man siden 2015 investeret omkring 55 millioner kroner i bl.a. energibesparende foranstaltninger og nye højteknologiske drivhuse med robotter, der planter, plukker og pakker krydderurter i æsker og stabler kasser på paller. 

Og den omfattende investering har ifølge Johnny Albertsen optimeret såvel virksomhedens arbejdsflow som arbejdsmiljø markant:

– Der bliver ikke længere spildt tid på konstant at køre frem og tilbage med containere, og vi har fokus på at fjerne tunge og ensformige løft og skub, der slider på medarbejderne, fortæller han.

Første investering: en UR-robot
Da det fynske gartneri i juni 2017 investerede i sin første robot til produktionen, var det uden først at have tiltænkt den en specifik arbejdsopgave. Efter at have drøftet mulighederne for en fleksibel automatiseringsløsning med BILA Robotics besluttede man sig for en løsning bestående af en UR10-robotarm fra Universal Robots kombineret med en robothånd fra OnRobot. En investering til i alt 500.000 kroner for det komplette anlæg.

– Nogen vil måske tænke: Købte du lige en robot til en halv million uden at vide, hvad du skulle sætte den til? Men det var for at komme i gang med tanken om ny teknologi, forklarer Rosborgs administrerende direktør.
I dag udfører selvsamme UR-robot en halv mands arbejde og sparer virksomheden for omkring 150.000 kroner om året. Førhen var det medarbejdere, der ved håndkraft både pakkede krydderurter i æsker, satte etiket på, vejede dem, pakkede i kasser og siden stablede dem på paller. Nu er medarbejdernes eneste opgave at fylde æsker med krydderurter. Resten klarer robotten.

Robotterne erstatter ikke personale
Med effektiviseringen og omlægningen til robotteknologi er Gartneriet Rosborgs konkurrenceevne blevet markant forbedret, hvilket har resulteret i nye og større ordrer fra blandt andre Nemlig.com og Årstiderne. Men selv om robotterne har effektiviseret produktionen ved at overtage manuelle arbejdsprocesser, er medarbejderantallet uforandret. Personalet er blot forflyttet til bedre arbejdsopgaver, der er mindre slidsomme og ensformige, fortæller Johnny Albertsen.

– Vi kan nu producere 30 procent flere krydderurter på samme areal, end vi kunne før, og det øger omsætningen og effektiviteten gevaldigt. Derfor er der stadig brug for de samme medarbejdere, siger Johnny Albertsen.
Ud over UR-robotten har Gartneriet Rosborg tre afstandsrobotter, der automatisk placerer planterne i et rendesystem med den rette afstand imellem, så de får tilstrækkelig plads at vokse på. Og trods den allerede høje automatiseringsgrad er det fynske gartneri ikke færdig med at investere yderligere i robotteknologi. Næste supplement til robotstaben er endnu en UR-robot, som inden længe slutter sig til Rosborgs produktion, hvor den skal varetage emballering.

FAKTA: Gartneriet Rosborg

Gartneriet Rosborg er Danmarks langt største producent af krydderurter og miniplanter og har en væsentlig markedsandel. Gartneriet producerer årligt godt 30 millioner potter med krydderurter.
Virksomheden har ca. 130 ansatte og er beliggende i Bellinge ved Odense, hvor den råder over 100.000 kvadratmeter drivhuse, hvoraf en stor del er højteknologiske.
I Rosborgs produktion har man en UR-robot, der bl.a. pakker krydderurter i æsker. Herudover omfatter automatiseringsteknologien tre afstandsrobotter samt en fuldautomatisk linje. 
Gartneriet Rosborg er i gang med at investere i en ny robotarm fra Universal Robots til emballering.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
BILA A/S

Industrivej 18
7900 Nykøbing M
Danmark
BILA A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.109