23948sdkhjf

Robotmarked i vækst kræver dygtige partnere

| Medlemsnyhed | Indrykket af Betech A/S

Der er fuld fart på den danske robotindustri, og det smitter naturligvis af på de mange underleverandører, der får ordrer i bogen.

Det kræver dog upåklagelig stabilitet og stor fleksibilitet at være underleverandør til en branche, hvor akkuratesse er afgørende.

En af de førende spillere på det danske robotmarked, Universal Robots, har hen over sommeren rundet 25.000 solgte robotter på verdensplan, og ifølge virksomhedens egen hjemmeside kan det tal stige til 100.000 robotter i 2022. Denne vækst giver en væsentlig udvidelse af markedet for underleverandører.  

»Robotindustrien er en spændende og udfordrende branche at være underleverandør til. Produktgenerationerne skifter og udvikler sig meget hurtigt, og vi skal hele tiden være klar til at rådgive designerne om nye komponenter, og være klar med nye kundetilpassede komponenter,« siger John Åge Lazar, adm. direktør i danske Betech, der i en årrække har leveret formstøbte gummitætninger og pakninger til automatik- og robotproducenter.

Brug for sparring fra rutinerede leverandører

Robot- og automationsindustrien er det hurtigst voksende kundesegment hos Betech og tegner sig i 2018 for en betragtelig millionomsætning. Siden 2014 har Betech leveret pakninger, tætninger og formdele til blandt andre Universal Robots. Dengang var robotproducenten udfordret af, at deres eksisterende komponenter ikke var modstandsdygtige nok over for de miljøer, robotarmene skulle fungere i. Derfor gennemførte Betech en analyse af behov og omgivelser, som førte frem til den helt rette konstruktion og gummitype.  

Betech arbejder med mere end 20 forskellige typer rågummi, der blandes til omtrent 1.500 elastomer-varianter. Og det er netop den slags specialviden, der er brug for hos underleverandørerne til robotindustrien, fortæller Steen Randrup Clausen, produktchef for formstøbning hos Betech.

»Det er en ung industri, der vinder ind på nye markeder, så mange løsninger skal opfindes fra bunden. Kun få designere har stor rutine i at arbejde med robotter, og endnu færre har specialviden om de mange polymermaterialer. Derfor har producenterne brug for erfarne samarbejdspartnere, der som vi kan rådgive om både materialevalg og design, og det er altid en spændende proces at være med i,« fortæller Steen Randrup Clausen.

Leverandøren må ikke fejle

Leverandører til robotproducenter bliver desuden mødt af et ufravigeligt krav om præcision, som det også kendes fra automotive-industrien.

»Produktionen af robotter er naturligvis automatiseret, og det betyder, at vi også som underleverandører skal være fuldstændig præcise. Selvom vores komponenter bare er en lille del af den samlede kompleksitet i en robot, så må der ikke være den mindste afvigelse,« forklarer John Åge Lazar.

Betech er en af de leverandører, der har fået foden ind hos flere af de nye robotproducenter, og virksomheden glæder sig til at fremstille endnu flere specialtilpassede produkter.

»Vi ser frem til at være en del af den voksende danske robot- og automatikindustri, og vores ambition er fortsat at levere kundespecifik rådgivning og absolut præcision i vores produkter. Vi har erfaring og knowhow til at udvikle vores ydelser sammen med industrien,« siger John Åge Lazar, adm. direktør i Betech.

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Betech A/S

Vesterlundvej 4
2730 Herlev
Danmark
Betech A/S

Send til en kollega

0.095