23948sdkhjf

Flydende vindmølle producerer over al forventning

Det norske Hywind-projekt er nu klar til at udvikle næste generation af flydende havvindmøller. Første generation har produceret dobbelt så meget strøm som forventet.
I 2009 installerede Hywind, der er ejet af Statoil, sin første flydende vindmølle mellem Utsira og Karmøy i det vestlige Norge. Målet var, at vindmøllen i 2010 skulle producere 3,5 GWh, men en evaluering viser nu, at den samlede strømproduktion endte på 7,3 GWh. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Samtidig har vindmøllen bevist, at den kan klare det hårde vejr ud for den norske kyst med bølger op til 11 meters højde, og derfor vurderer Statoil, at man nu er klar til næste skridt i kommercialiseringen.

En teknologisk succes
- Det er lykkedes os at bevise, at vi har en kvalificeret flydende havvind-teknologi. Som vi ser det, er Hywind en teknologisk succes. Vi er kommet så langt, at vi tror, det vil lykkes at få omkostningerne betydeligt ned, siger informationschef i Statoil, Morten Eek, til Teknisk Ukeblad.

Planen er nu, at Hywind-turbinerne skal installeres i to nye testparker med tre-fem møller i hver. Det ventes at ske ud for kysten i henholdsvis Maine og Skotland.

Samtidig fortsætter den teknologiske udvikling. Blandt andet skal designet af fundamentet forbedres, turbinestørrelsen skal øges, og materialerne skal gøres lettere, så de kan installeres hurtigere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.595