23948sdkhjf

VIDEO: Forskere 3D-printer i gelé

Ny 3D-print metode, hvor der printes i gelé, kan revolutionere 3D-teknikken i plastbranchen. Der er dog fortsat lang vej til kommerciel masseproduktion, lyder vurderingen fra ekspert.

Hvis du har set science-fiction-serien Westworld fra HBO, så husker du måske, hvordan seriens robotter blev sænket ned i en væske under fremstillingsprocessen.

Den ide har møbelproducenten Steelcase taget op sammen med det højt estimerede amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology  (MIT) til at udvikle en ny metode til 3D-print, hvor tyngdekraften ophæves ved at printe direkte i en gelé.

Ved at bruge geléen undgår man at skulle printe langsomt i en lag-på-lag metode, ligesom støttematerialer ikke er nødvendige. Ifølge forskere på MIT’s Self-Assembly Lab kan gelé-løsningen udfordre de klassiske problemer med 3D-print; hastighed, skalerbarhed og materialekvalitet. 

I princippet vil man kunne printe i adskillige typer af materialer, men metoden vil primært blive brugt til 3D-print af plast.

Kemi istedet for lys
Hærdningen af materialet foregår kemisk i stedet for ved hjælp af lys eller temperatur. Det betyder ifølge MIT Self-Assembly Lab, at materialet ekstruderes og hærdes, mens 3D-printningen foregår, hvilket også forkorter fremstillingsprocessen markant.

På Teknologisk Instituts sektion for additiv fremstilling har man godt set den nye liquid-printer.

- Udviklingen inden for 3D-print går simpelthen så hurtigt, og der kommer hele tiden nye metoder. Den ser umiddelbart ikke ud til at være udviklet til industriel metalprint, som er vores speciale, så jeg skal ikke gøre mig til dommer over lige præcis denne metode. Men lag-på-lag-metoden er udviklet over de seneste 20-30 år og de drivende kræfter i fly- og automotivebranchen har udviklet deres standarder indenfor 3D-print efter den metode, siger Jeppe Skinnerup Byskov, sektionsleder for Teknologisk Instituts sektion for 3D-print.

Han fortæller, at laser cladding-metoden, hvor man med en robotarm med en dyse sprayer metalpulver sammen, giver flere geometriske muligheder, der minder om 3D.

- Det bliver rigtigt spændende at se, hvordan laser-cladding-metoden udvikler sig over de næste 10 år. Jeg tror fortsat på den mere traditionelle additive fremstillingsmetode med lag-på-lag, fordi udviklingen er så langt, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Festo forsker også

Det er ikke første gang, at der bliver eksperimenteret med 3D-print i fri bevægelighed. Festo har udviklet en 3D-printer, som kan printe i fri luft. Bevægelsen bliver udført af en tripod, en trefod, som er spændt op på en lodret væg. Det kan lade sig gøre ved, at glasfiberen, som kommer ud af en dyse, med det samme hærdes ved hjælp af UV-lys.

Læs mere om: 3d
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.473