23948sdkhjf

Robotarm varetager halvanden mands arbejde

Specialfremstillinger kræver en effektiv produktionslinje, som hurtigt kan omstilles til varierende opgavetyper og -størrelser. Med en samarbejdende robotarm har Horsens Spån Teknik løst netop den udfordring.

– Så snart der dukker en ny opgave eller udfordring op, begynder jeg helt automatisk at vurdere, hvordan jeg bedst muligt løser den, og hvordan jeg bedst muligt kan styrke min virksomhed. Og så er det jo oplagt at slå til, når den rette løsning dukker op.

Sådan fortæller David Nielsen, direktør i Horsens Spån Teknik, om, hvorfor han tilbage i januar valgte at investere i en UR10-robotarm fra Universal Robots.

Den midtjyske produktionsvirksomhed har siden 1991 specialiseret sig i CNC-bearbejdning af alle typer materialer og fungerer som underleverandør af reservedele og komponenter til en lang række brancher i både ind- og udland. Og en stigende efterspørgsel på specialfremstillinger i både store og små serier kræver en fleksibel og effektiv produktionslinje, som hurtigt kan omstilles til den enkelte opgavetype og -størrelse.

Den rette løsning til opgaven
For at effektivisere produktionen i den 1.800 kvadratmeter store maskinfabrik og samtidig opretholde et godt arbejdsmiljø valgte David Nielsen at investere i en ekstra forstærkning til produktionen: en UR10-robot fra Universal Robots.

Den midtjyske maskinfabrik havde allerede implementeret robotautomatisering til emnehåndtering og palletering, men med UR-robotarmen så direktøren en mulighed for at effektivisere produktionslinjen yderligere ved at aflaste medarbejdere for monotone arbejdsopgaver og flytte deres kompetencer til andre opgaver i produktionen:

– Vi havde nogle emner, hvor seriestørrelsen var tilpas stor til, at det ville give god mening med robotautomatisering af håndteringen. Alternativt skulle der stå en medarbejder dagen lang og stoppe emner i en CNC-maskine og tage dem ud igen, fortæller han.

Medarbejdere flyttet til andre opgaver
Det var David Nielsen selv, der tog kontakt til Bila, efter at have besluttet sig for, at virksomheden skulle investere i endnu en robot – og at den skulle være fra Universal Robots. Sammen med kollegaer havde han drøftet mulighederne, og med det kendskab de havde til UR-robotterne og deres erfaring med robotløsninger, var de enige om, at det ville være den nemmeste løsning at implementere.

Faktisk var robotten så nem at sætte op og programmere, at det hele blev gjort af virksomhedens egne medarbejdere uden assistance fra Universal Robots.

UR10-robotarmen blev implementeret i produktionen og har siden januar fodret en af produktionens CNC-maskiner med metalemner. Og det har kunnet mærkes både økonomisk og arbejdsmiljømæssigt.

– Vi har kunnet flytte medarbejdere til andre opgaver. Og på den måde udgør robotten i sig selv en medarbejder – nogle gange faktisk halvanden medarbejder, da den ofte også kører om aftenen. Så løsningen giver med andre ord rigtig god mening rent investeringsmæssigt, lyder det fra direktøren, som tilføjer, at UR-robotten også rent arbejdsmiljømæssigt har en positiv effekt på produktionen:

– Økonomien er selvfølgelig en væsentlig faktor, men fordi robotten varetager så meget monotont håndteringsarbejde – som de færreste medarbejdere er interesserede i at lave, og som kan være fysisk belastende – er den også rent arbejdsmiljømæssigt en stor gevinst for vores virksomhed.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.36