23948sdkhjf

Nu skal der fokus CO2-kølet spåntagning

Thomas B. Thriges fond har valgt at støtte forskning med CO2 ved spåntagende bearbejdning. Det er DAMRC i Herning, der skal stå for forskningen.

Baggrunden for det skærpede fokus på CO2 som køling er, at der trods stadige forbedringer indenfor køle/smøremidler forsat er fokus på miljøaspektet ved køling.

DAMRC skal undersøge brugen af CO2 under metalbearbejdning og vurdere, om man kan opnå en mere produktiv bearbejdningsproces ved at anvende C02 som erstatning for køling med konventionelle køle/smøremidler i den danske metalindustri. Ligeledes undersøges det, hvorvidt CO2 kan eliminerede udfordringer, som konventionelle køle/smøremidler giver for både miljø og arbejdsmiljø.

De økonomiske fordele ved anvendelse af CO2 er bemærkelsesværdige. Metoden medfører mindre slid på værktøjet, hvilket kan forøge standtiden op til fem gange i forhold til konventionelle former for køling.

- Øget spåntagningshastighed vil give grundlag for højere produktivitet på specielt hårde legeringer. Ligeledes er der brug for lavere kraft i processen, så der kan opnås en mere stabil proces samtidig med at kvalitet forbedres med hensyn til overfladen, lyder det fra DAMRC.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078