23948sdkhjf

Her støber de Dronningens sarkofag

Få danske støbere mestrer den gamle Cire Perdue-støbeteknik. I Roskilde deler Peter Jensen gerne ud af sin viden.

Det bliver rigtigt varmt i støberiet, når flere hundrede kilo bronze bliver smeltet og hældt i store støbeforme. Faktisk kan strålevarmen nå op på 2.000 grader.

Men det er langt fra hver dag, der støbes i Broncestøberiet i Roskilde. For den traditionsrige Cire Perdue-støbeteknik er omstændelig og langsommelig. Cire Perdue betyder "tabt voks" på fransk, og det er en omkostningstung affære at støbe i bronze, for støbeformen kan kun bruges en enkelt gang.

Når bronzestøberiet får en model fra en kunstner, skal der først laves en voksform. Den negative form af modellen fremstilles som oftest ved at spartle silikone på hele overfladen. Uden på silikoneformen laves støttekapper i mindre dele af gips, der armeres med lærred og jern. Efterfølgende fjernes gipskapperne og silikoneaftrykket fra modellen. De samles igen uden model, og så har man nu en negativ form af kunstværket, der fyldes med voks, og den negative form fjernes.

Voksmodellen påføres et tyndt flydende lag, en blanding af finkornet brændt ler og gips. Derefter opbygges en kasse omkring voksmodellen, som fyldes med formmateriale. Formen er skrøbelig efter udglødningen, og armeres derfor igen inden den endelige støbning med plader og jernskinner.

200 grader strålevarme
Bronzen varmes op til 1.300 grader og hældes i formens hulrum, hvor voksen har været.

- Beskyttelsestøj og hjelme er lavet af uld og kulfiber, og er beklædt med sølv for at være varmeafvisende. Strålevarmen kan blive op til 2.000 grader ved støbning. efter mere end 30 års støbning har jeg heldigvis kun været udsat for brandskader en gang, fortæller bronzestøber Peter Jensen.

Ovnen hos Bronzestøberiet kan håndtere emner på 2,5x1,5x1,1 meter. Efter støbning bankes formmaterialet væk, kernematerialet bores ud, og støbekanaler skæres af. Hvis skulpturen er støbt i flere dele, bliver de nu svejset sammen og overfladebehandlet.

- Det er en langsommelig proces, og selve støbningen er noget af det, der tager mindst tid i hele processen fra model til færdig bronzeskulptur. Der er kun et skud i bøssen, når man støber, og en form kan koste op mod 250.000 kr., så forberedelsen skal virkelig sidde lige i skabet, siger Peter Jensen.

I værkstedet i Roskilde kan Peter Jensen og hans otte kolleger støbe op til 800 kilo bronze fordelt på en overflade på 16 kvadratmeter på en gang. Den højeste skulptur, som Bronzestøberiet har stået bag, var otte meter høj, og lige nu er de i gang med at støbe elementer til Dronning Margrethes kommende sarkofag. Og så laver de også ML-prisen, der hvert år uddeles til de dygtigste lærlinge i metalindustrien.

- Man kan ikke uddanne sig til bronzestøber, og derfor deler vi også vores viden så meget som muligt. Vi har en værktøjsmager, en bager og flere kunstnere, der arbejder i vores værksted, siger Peter Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14