23948sdkhjf

Nye 3D-printere printer stærke emner

Markforgeds 3D-printere printer med kompositmaterialer. Det giver større styrke og stivhed, og kan for eksempel bruges til produktionsudstyr og robotgribere

STÆRK: Hvordan opnår man 3D-printede plastemner i høj styrke, uden at skulle betale en million kroner for printeren?

Det var udgangspunktet for det britiske firma Markforged, som startede i 2013. Markforged har siden sendt flere industrielle printere på markedet.

- Der manglede sådan et tilbud på markedet. Hvis man skulle printe plast i høj styrke, så var man tvunget til at købe en SLS-printer, som koster mindst en million kroner, siger Henrik Larsen, salgschef hos PLM Group, der sælger Markforged-printerne i Danmark og det øvrige Skandinavien.

Han fortæller, at printere kan printe med en række forskellige materialer. Nylon og Onyx er standardmaterialer. Onyx er Markforgeds eget materiale, som er nylon kombineret med mikro-kulfiber.

- Det giver dobbelt så stor styrke og stivhed som nylon og den samme slidstyrke som nylon, siger han.

Med Markforgeds ord, så kan firmaets printere fremstille emner, som er "meget stærkere, stivere og mere stødresistente" end dele fremstillet fra andre 3D-printere.

Onyx kan igen kombineres med forskellige fibre, henholdsvis kulfiber, glasfiber eller kevlar.

- Man kan også være selektiv med materialerne. For eksempel kan man bruge et standardmateriale på en flade, men så lægge et lag kulfiber for at forstærke materialer omkring huller eller samlinger, siger han.

Henrik Larsen fortæller, at Markforged-printere for eksempel bliver brugt i en engelsk virksomhed, som producerer gribekløer til robotter.

- Virksomheden kan printe griberne for 9 dollars, mens de samme gribere vil koste 290 dollars at fremstille med traditionelle produktionsmetoder. Vi ved også, at Markforgeds printere bliver brugt i to danske produktionsvirksomheder til tilsvarende formål, siger han.

Der er andre tilsvarende eksempler på virksomheder, der bruger 3D-printerne til fåstyksproduktion, produktionsudstyr som fiksturer, eller til prototyper.

- Det er typisk de lidt tungere industrivirksomheder, som bruger den her slags printere. Siden vi startede agenturet i oktober, har vi solgt mellem 20 og 25 Markforged 3D-printere, siger han.

Hurtighed

Ofte er det hurtigheden i 3D-teknologien, som er den helt store fordel. Henrik Larsen kender til eksempel en virksomhed, som har fået leveret nogle specialemner i aluminium, hvor der var tre ugers leveringstid. Med 3D-print kunne opgaven klares på et døgn.

Markforged tilbyder en række 3D-printere i priser fra 35.000 kroner helt op til en halv million kroner. Den dyreste printer har indbygget laser, som der måler om tolerancer er overholdt. Det gør det muligt at fremstille i tolerancer ned til 50 µ.

Henrik Larsen erkender, at emnerne ikke nødvendigvis kan holde tolerancen under hærdningen i ovnen.

- Vi mangler endnu dokumentation for, hvilken tolerance emnerne kan holde. Den tror jeg, at vi får inden længe fra Markforged, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078