23948sdkhjf

Mikrolasersvejser fixer støbeformene

HN Group i Billund har investeret i en mikrolasersvejser. Den kan udbedre små fejl på støbeforme. Nu kan produktionen hurtigere komme i gang igen efter fejl.

Hidtil har plastvirksomheden HN Group i Billund måttet sende plaststøbeforme ud i byen, som havde fået små skader og fejl.

Men i januar investerede virksomheden en lille million i en mikrolasersvejser. Den kan fokusere sin stråle på et lille bitte område, og dermed er den velegnet til udbedre ridser og hak i en form.

Lasse Dittmann betjener den ny laser. Han bruger mikroskop, når han arbejder med laseren. Som svejsemateriale bruger han stål, som ikke er meget bredere end et hår. Der er tale om meget små mængder stål, der skal tilføjes.

Kan selv udbedre fejl
Laseren betyder, at HN Group nu selv kan udbedre de små skader. En operatør, der opdager en fejl på en form, kan tage fat i Lasse Dittmann, og en time efter kan han stå med en fuldt restaureret form.

- Før tog det lang tid at få den slags udført. Vi skulle pakke og sende støbeformen, og vi skulle beskrive for vores underleverandør, hvad der skulle udbedres. Derefter tog det også tid, nogle gange dage, at få sendt formen tilbage, siger Allan Hansen, salgs- og marketingdirektør hos HN Group.

Så der er vundet meget i oppetid i produktionen.

En lasersvejser udmærker sig ved at kunne fokusere varmen på et lille område. Det betyder, at strukturen af metallet omkring reparationen ikke bliver påvirket af svejsningen.

- Man får heller ikke den nedbrænding ved start og slut, som man får med andre svejsetyper, og vi ødelægger ikke hærdningen, siger Lasse Dittmann.

Lasersvejsningen kan også bruges, hvis en form er blevet afskåret lidt for tæt.

- Hvis der nu er skåret to hundredededele for meget af en form, så kan vi lægge materiale på i stedet for helt at skulle kassere formen, siger Allan Hansen.

- Det har gavnet produktionen, at vi nu har den mulighed, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068