23948sdkhjf

Vinddrevet robotanlæg sorterer affald i Malmø

Anlægget har været i drift siden februar og ventes at øge genindvindingen med 12.000 tons pr. år.

Affaldsorteringsselskabet Carl F har investeret 18 mio. svenske kroner i sit nyt robotsorteringsanlæg fra finske ZenRobotics.

Anlægget er opført i Malmø og har nu været i drift i et par måneder. Det sorterer metal, træ, plast og sten. Robotsorteringen er i drift 18 timer i døgnet, og maskinens to arme kan gøre op til 4.000 pluk i timen.

Forventningen er at øge genindvindingen med 12.000 tons pr. år.

Positivt problem
Robotten udvikler sig konstant og dens software gør, at den kan trænes til at genkende nye fraktioner. Dette giver en mere optimeret affaldssortering, hvor flere fraktioner kan sorteres samtidig. Og selvom man har et mål om at øge genindvindingen markant, så har sorteringen har ikke kun bragt fordele til Carl F. Den øgede genanvendelsesprocent har også givet virksomheden nogle udfordringer.

-  Det er positivt problem, men vi har fået meget mere rent materiale ud, end vi kunne drømme om. Vi sorterer mest plast fra og her har vi svært ved at finde afsætningskanaler, fordi der findes så mange forskellige typer og kvaliteter, fortæller Carl Fredrik, fjerde generation i familieforetagendet Carl F.

Installationen i Malmø er ret unik, da den er drevet af virksomhedens egen vindmølle for at reducere miljøpåvirkningen. Det er et perfekt eksempel på en enkel og endnu effektiv sorteringsproces for blandet bygningsaffald fra nedbrydning og affald fra erhverv- og industri. Teknologien gør det muligt at drive affaldsbehandlingssystemet med både sol- og vindenergi. 

- Vi er konstant på udkig efter mere effektive metoder og hertil passer affaldssorteringssystemet fra ZenRobotics perfekt. Den fritstående proces giver os mulighed for en meget effektiv affaldsseparation og robotterne klarer også natarbejdet, forklarer Carl Fredrik Jönsson.

Store perspektiver  - også i Danmark
Hos ZenRobotics danske forhandler ReTec Miljø ser direktør Thomas Jessen store muligheder i anlæg som det i Malmø.

- ZenRobotics’ Recycler er verdens første affaldssorteringssystem med robotteknologi, som muliggør en fleksibel og automatiseret affaldssortering selv i mindre perspektiv. En installation som den i Malmø er et fantastisk eksempel på, hvordan du kan opbygge en automatiseret affaldsbehandlingssystem, hvor du øjeblikkeligt ser fordelene med minimale driftsomkostninger, siger Thomas Jessen, adm. direktør hos ReTec Miljø og fortsætter:

- I Danmark oplever vi også en stigende interesse for alternative sorteringsmuligheder i forhold til de traditionelle metoder som sortering med tromle- og vindsigter. Det er spændende, for som de har erfaret hos Carl F, er potentialet indenfor genvindingen rigtig stort.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078