23948sdkhjf

Software kan simulere sprøjtestøbning

Et computerprogram kan beregne støbeprocessens forløb i udviklingen af plastemner og værktøjer.

Forebyggelse er bedre end helbredelse, og det gælder også, når man udvikler plastemner til produktion. Derfor er det vigtigt, at man så tidligt som muligt kender støbeprocessens udfordringer, materialets opførsel og udstyrets måde at arbejde på.

- Hvis du får støbt en dårlig prototype, er det sjældent belejligt at starte forfra og lave den om, fordi det koster tid og penge. I stedet har man tendens til at begynde at reparere og optimere på det dårlige udgangspunkt og til sidst få et tåleligt, men ikke perfekt resultat. I stedet er det bedre at have den perfekte model fra starten og ramme rigtigt første gang, siger Mads Jespersen fra firmaet FlowHow.

Virksomheden har gjort sig til specialister i et softwareværktøj, Modelx3D, der kan simulere sprøjtestøbeprocessen fra start til slut.

- Et godt udviklingsforløb er kendetegnet ved, at vi have afdækket alle muligheder for udvalg, inden selve produktionen starter, så vi ved, at vi har valgt den optimale løsning før vi investerer i udstyr, siger Mads Jespersen. 

FlowHow er både forhandler af produktet til plastproducenter, og udfører samtidig konsulentopgaver hvis et produkt kræver særlig ekspertise eller producenten ikke har adgang til simuleringsværktøjer.

Mindst detalje
Softwaren kan tilpasses de konkrete dimensioner i sprøjtestøbningsværktøjet, dysernes placering, kølekanalernes placering med mere, der gør, at det er muligt at forudsige, hvordan formen fyldes, og plasten fordeler sig. I programmet indtastes data, som sætterne rammerne for opgaven både hvad angår værktøj, materialet beskaffenhed, konstruktionen af formen og så videre.

- Programmet er ligeglad med, om brugerne er ved at støbe et lille høreapparat eller et havebord på halvanden meter. Så længe CAD modellen der bruges er rigtig, og der er nok information om materialet og processen, siger Mads Jespersen.

Ud fra parametrene beregner den et resultat af en støbeproces, og det er muligt at rette til og gentage simuleringen igen og igen indtil man er tilfreds med resultatet. Derefter kan man bare køre på med fremskaffelse af udstyr og derefter den reelle støbning, som han udtrykker det.

- Programmet har den fordel, at man kan se ind i formen og nøje følge fyldingen og en langt andre række resultater. Når man støber i virkeligheden kan man ikke se fejl eller skævheder, før man tager produktet ud af formen, og der er det ofte for sent, siger Mads Jespersen.

- Simuleringerne afløser ikke prototype forme, da der er områder som på nuværende tidspunkt kun kan findes med prototype forme f.eks. ridser, afformningsproblematikker og lignende fysiske forhold. 

Flyt ressourcer
Softwaresystemet er en investering for virksomheden, og indtil videre har det også mest de store drenge i plastindustrien der anvender programmet, men flere og flere mellemstore og mindre virksomheder har set fordelene ved simuleringerne. Men det er også realistisk for mindre spillere at være ved, fordi det handler om at flytte ressourcer mellem to poster i budgettet, siger Mads Jespersen.

- Når produktet kommer ud rigtigt første gang, sparer man mange penge i processen med at rette til, bygge om, slibe til og så videre. Så det handler om at turde flytte penge fra udførsel til udvikling, og indse, at man sparer virkelig mange penge i reklamationer og returtransport osv., hvis produktet er rigtigt fra starten, hvilket igen er et udtryk for at virksomheden derved leverer høj kvalitet, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.348