23948sdkhjf

Nystartet dansk virksomhed vinder prestigefyldt kompositpris

Det er meget mere end bare et diplom til væggen, lyder det fra en af grundlæggerne.

Den danske start-up virksomhed Pond, var med helt fremme, da der blev uddelt priser på verdens største kompositevent i Paris, JEC World 2017.

Virksomheden var en af tre nystartede projekter, der blev tildelt en særlig start up udmærkelse ved arrangementet i midten af marts.

- Det betyder helt enormt meget. Det er meget mere end bare et diplom på væggen. Det er en kæmpe anerkendelse og en seriøs blåstempling af vores virksomhed, siger en af virksomhedens grundlæggere Martin Jensen.

Komposittens paradoks
Pond er som så mange andre start up virksomheder historien om en god ide, der blev født i en kælder og med rekordfart voksede sig ud og blev en god ide, andre også kunne se fidusen i. Således sad Martin Jensen og Thomas Brorsen Pedersen i sidstnævntes kælder i Aarhus og fik ideen til at lave komposit ud af bionedbrydelige materialer.

- Der er et paradoks i, at komposit er fremført som et materiale, der med reduceret vægtbelastning kan spare på CO2 udslippet, men når materialet er færdig med sin opgave, kan det ikke genanvendes og ender som belastning for miljøet. Det må vi kunne gøre bedre, siger Martin Jensen.

Pond har udarbejdet en plantebaseret ”lim”, også kaldet resin, til kompositkonstruktioner, der skal erstatte de gængse oliebaserede resiner som epoxy og polyester, der anvendes i dag.

- Oliebaserede resiner er blevet brugt igennem 50-60 år og man har vænnet sig til deres styrke og øvrige egenskaber. Vores opgave er at finde et bionedbrydeligt alternativ, der kan svare det, siger Martin Jensen.

Juryens tunge drenge
Og det er med den viden og udvikling, at pond teamet i midten af marts rejste til Paris for at vise resten af verden, hvad der kom ud af kælderideen. I tasken havde de en masse produktprøver, de skulle vise frem side om side med ni andre kandidater til start-up prisen.

Derefter skulle Martin Jensen igennem en fem minutters præsentation foran juryens tunge drenge, der skulle måle og veje projekterne i forhold til hinanden. Juryens medlemmer var fremtrædende personer fra Renault, Daimler Airbus og andre virksomheder med det format, der efter oplægget holdt Pond-iværksætterne hen i tre stive timer, før svaret kom.

- Efter præstenationen fornemmede jeg, at vi lå ret godt i feltet. Vi var ikke den første vinder, der blev udråbt, men da han så begynde at begrunde vinder nummer to, kunne jeg godt fornemme, at det var os, siger Martin Jensen.

Han uddyber, at prisen kommer til at betyde meget for virksomheden, der stadig er en ung spiller på markedet.

- Prisen betyder, at kommende samarbejdspartnere ikke tvivler på, at vi kan løfte store opgaver inden for vores felt. Det baner vejen for nogle rigtig spændende samarbejder i fremtiden, slutter Martin Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.391