23948sdkhjf

Danfoss støber bøsningen direkte ind i spolehuset

Danfoss har fundet en metode, så bøsninger bliver støbt med, når huset til en spole bliver støbt. Det gør processen billigere og sparer arbejdskraft.

Danfoss i Kolding har fundet en ny og smartere måde at sætte bøsninger ind i sprøjtestøbte spolehuse. I stedet for at isætte bøsningerne i en separat proces, efter huset er blevet sprøjtestøbt, så lader Danfoss bøsningerne indgå i selve sprøjtestøbningen.

- Vi lægger bøsningerne ind i støbeformen, og når der bliver støbt plast omkring dem, så sidder de helt fast. Vi var ikke sikre på, at det kunne lade sig gøre, men det har vist sig, at systemet fungerer godt, fortæller ingeniør Peter Lundø Hansen fra Danfoss.

Danfoss-fabrikken i Kolding med omkring 450 medarbejdere producerer spoler, elektromagneter, i milliontal, som bruges til at åbne og lukke køleventiler. Husene til spolerne fremstilles ved sprøjtestøbning med en speciel hårdfør plast.

Sprøjtestøbemaskinen i den ny løsning betjenes af en robot. Robotten tager to spoler og otte bøsninger ad gangen og placerer dem i sprøjtestøbemaskinen. Robottens arbejde betyder, at der er sparet en operatør til at betjene maskinen. Danfoss har desuden undgået en investering i en specialmaskine til at sætte bøsninger i. Den slags maskiner er meget dyre.

Løsningen er udviklet af automationsvirksomheden Robotool i Vejen, som har konstrueret løsningen efter Danfoss’ ønsker.

Holdbarhed
Det er helt afgørende, at plasten holder fugt ude. Spolerne sidder ofte i udsatte positioner

- Vores magnetspoler sidder på alverdens køleanlæg. De skal kunne tåle fra -30 til plus 100 grader, og mange af dem sidder eksempelvis på tage af bygninger og holder til belastningen, siger Peter Lundø Hansen.

Spolerne, som fungerer som elektromagneter, når der sendes strøm igennem dem, åbner og lukker for ventiler, som sender kølevæske ind i køleanlæg.

Forskellige metoder
Foreløbig har Danfoss kun gennemført den ny løsning på én sprøjtestøbemaskine. Det er den maskine, som laver de største magnetspoler.

Danfoss overvejer at gennemføre løsningen til andre størrelser spoler. Fabrikken i Kolding producerer hvert år et milliontal magnetspoler til køleanlæg.

- Vi har også en produktionslinje, hvor vi sætter bøsningerne fast i spolehusene ved hjælp af induktionsvarme i en løsning, som vi selv har udviklet, siger Peter Lundø Hansen. Her bliver bøsningerne lynhurtigt opvarmet til 300 grader og trykket ned i det støbte spolehus.

- Vi har to gode løsninger, og hvilken vi vælger til de andre produktionslinjer er ikke afgjort endnu. Begge løsninger er bedre og billigere end at have en specialmaskine til at sætte bøsninger i.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.456