23948sdkhjf

Plastdirektører: Robotter skal afløse ufaglært arbejdskraft

Plastindustrien bytter lige nu ufaglært arbejdskraft ud med robotter. Transformationen er nødvendig for at sikre plastindustriens konkurrence-evne, lyder det fra to direktører.

Der skal sættes robotter på de manuelle processer, hvis plastindustrien skal sikre sin fremtid i Danmark.

Det er det klare budskab fra administrerende direktør hos Ulstrup Plast A/S, Søren Ulstrup, når det handler om, hvad der skal bære de danske plastproducerende virksomheder ind i fremtiden.

- Kerneudfordringen for plastindustrien er det høje danske lønniveau, og løsningen er at få ufaglært arbejdskraft afløst af robotter, siger Søren Ulstrup, som også er formand for bestyrelsen i brancheorganisationen Plastindustrien.

At der er behov for handling står da også klokkeklart. Den danske plastindustri har siden 2009 haltet efter konkurrenterne rundt omkring i Europa, når det handler om at fastholde og øge omsætningen, og antallet af medarbejdere i branchen svinder. Samtidig er høje lønninger og tunge energiafgifter med til at presse industrien på konkurrenceevnen og dermed ud af landet.

- Vi kan automatisere på højvolumen-produkter, og den udvikling er også i gang. Det sker også i takt med, at robotterne er blevet billigere. Vi har allerede fået bremset udflytningen af produktion, og det er min vurdering, at vi vækster i branchen, det er i hvert fald det, jeg hører. Omvendt er plastindustrien præget af mange mindre virksomheder, som har svært ved at løfte automationsopgaven, siger Søren Ulstrup, som har sværere ved at se potentialet for robotter på de mindre serier.

- Det er svært at automatisere på lavvolumen-produkter. Hvis det tager fem timer at køre en serie, så er incitamentet til automation ikke specielt stort, siger Søren Ulstrup.

Størrelsen er vigtig
Thomas Olkjær, administrerende direktør i Nortec-Cannon, peger også på automatisering som nøglen til en mere stabil fremtid for plastindustrien.

- Der skal ske en automatisering på alle niveauer og i alle afdelinger i virksomhederne, og så skal det sikres, at alle i Danmark har et højt­ydende internet, siger Thomas Olkjær, som peger på, at det kræver en vis størrelse for en industrisektor at skabe udvikling og vækst.

- Det er nødvendigt, at branchen har en vis minimumsstørrelse både af medarbejdere og omsætning, så man kan sikre, at der er nok elever til at danne grundlag for uddannelsesinstitutioner og sikre, at man er et attraktivt marked for de store råvare- og maskinleverandører, siger Thomas Olkjær.

Netop manglen på uddannet arbejdskraft står og blinker rødt i plastindustrien, som selv forsøger at tiltrække unge til branchen og ofte appellerer til politikerne om at gribe til handling.

Søren Ulstrup peger på, at behovet for faglært arbejdskraft følger med automatiseringen.

- Spørgsmålet er så, om vi kan få den nødvendige faglærte arbejdskraft til mere automatiseret produktion, og det handler også om politisk vilje og opbakning. Heldigvis fornemmer jeg, at der sker noget på den front. Politikernes forståelse for industriens udfordringer og behov er øget de senere år, siger Søren Ulstrup.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328