23948sdkhjf

Sprøjtestøbemaskiner bliver flankeret af robotter

Arburg og Engel spår, at morgendagens sprøjtestøbemaskiner i endnu højere grad end i dag blive assisteret af robotter.

Forestil dig en sprøjtestøbemaskine, hvor omstillingstiden mellem forskellige serier er minimal.

Hvor en fuldautomatisk værktøjskarussel ved siden af maskinen - ligesom man kender det fra moderne CNC-maskiner - sørger for at føde maskinen med den rette værktøjsindsats til den rette emneserie. Og hvor maskinen langt hurtigere end i dag kan skifte mellem to serier på grund af mere præcis elektrisk styring og sensorteknologi i både maskine og forme, som med det samme kvalitetssikrer de enkelte emner.

Man kunne også forestille sig, at sprøjtestøbemaskinen var en del af et kobbel sprøjtestøbemaskiner, der så at sige arbejder i flok med robothåndtering ind imellem de enkelte maskiner, så man i så få processer som muligt kan bearbejde emnet mest muligt.

Sælger flere og flere robotter
Det er slet ikke et urealistisk fremtidsscenarie, lyder det fra Engel Danmarks administrerende direktør, Jens Thor Hansen. Godt nok ligger visionen om værktøjskarussellen stadig nogle år ude i fremtiden, understreger han, men sådan noget som samarbejdende sprøjtestøbemaskiner ser man allerede.

Ligesom han og Engel oplever, at robotter i stigende grad monteres i begge ender af maskinerne.

- Der er ingen tvivl om, at der kommer til at ske rigtig meget inden for automatisering og robotter. Det ser vi allerede nu. Engel producerer også robotter, og vi sælger flere og flere af dem, siger Jens Thor Hansen, som, uden at ville lægge hovedet på blokken, anslår, at i hvert fald over 30 procent af de maskinløsninger, som Engel leverer, inkluderer én eller flere robotter.

Hvad med friarmsrobotten?
Samme billede tegner sig hos en af de andre førende leverandører af sprøjtestøbemaskiner, nemlig tyske Arburg. Her forudser Arburg A/S’ administrerende direktør ligeledes, at kompleksiteten vil blive langt større i fremtiden.

- I Vesteuropa, især i lande som Danmark, hvor omkostningsniveauet er højt, kan man kun have en profitabel forretning med specialfremstillede, højteknologiske sprøjtestøbemaskiner, siger Steffen Eppler, som, i lighed med Jens Thor Hansen, forventer, at robotter til især emnehåndtering vil blive en fast bestanddel af morgendagens sprøjtestøbemaskiner.

- Vi vil se mere og mere automation. Både i form af simple automationsceller og mere innovative højteknologiske løsninger.

I dag er det primært lineære robotter, der dominerer Engels maskinløsninger. Men Jens Thor Hansen kunne sagtens forestille sig, at små friarmsrobotter á la Universal Robots med tiden vil finde vej ind i sprøjtestøbehallerne og varetage netop sådanne opgaver som emnehåndtering, dekorering, montage og pakning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.617