23948sdkhjf

Ballade om revolutionerende vindturbine

Produktionen af brint i Energipark Korsør skulle forsynes med strøm fra en meget anderledes vindturbine.

En revolutionerende Invelox-turbine fra virksomheden Sheerwind - men møllens teknologi mangler dokumentation, og derfor vil politikerne i Slagelse Kommune ikke bakke op om projektet. Det skriver Ingeniøren.

Sheerwind har ellers gang i tre projekter: i Michigan, USA, i Kina og i Holland, men om teknologien virker, ved ingen. Nu har Slagelse Kommune bedt om en redegørelse fra den virksomhed, der har hentet møllekonceptet til Danmark, EUE aps.

I en mail den 3. januar 2017 skriver kommunen til direktør David Drachmann-Sunne hos EUE aps.

- Hvordan sikres validiteten, altså at de målinger, der ligger til grund for jeres projekt, har den fornødne kvalitet? (...) Projektet kritiseres i en artikel i Ingeniøren med afsæt i artiklen fra 2014. I artiklen fra 2014 synes en vindturbine beskrevet som en nærmest teknisk umulighed. Hvordan er den gængse opfattelse af teknologien i dag?

I sit svar skriver David Drachmann-Sunne :

- Invelox-teknologien er stadig så ung, at der på verdensplan ikke er en større fuldproducerende Invelox-enhed, som blot kan måles og vurderes.

Det beroliger ikke borgmester i Slagelse Kommune, Michael Gram, der over for ingeniøren understreger, at man ikke vil bakke op om projektet, uden der foreligger uafhængige testresultater og ekspertudtalelser.

Af David Drachmann-Sunnes svar til kommunen fremgår det, at man pr. 1. december 2016 har nedsat et fagpanel, der løbende skal vurdere Invelox-teknologien. Fagpanelet på otte personer ønskes ikke, af hverken EUE eller Slagelse Kommune, offentliggjort af hensyn til de pågældende deltagere.

Det er dog lykkedes Sjællandske Medier at finde frem til to af deltagerne i fagpanelet. Det drejer sig om administrerende direktør Henrik Lundgaard og teknisk direktør Henrik Birch fra SK Forsyning, som er 100 procent ejet af Slagelse Kommune. 

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.409