23948sdkhjf

Kunsten at løfte en pose pølser

I snart to år har et par frederikshavnske iværksættere udviklet, fremstillet og solgt griberedskaber til robotter, som skal løfte alt fra plastikaffald til panerede fisk. Leasing er blandt fremtidsplanerne.
Iværksætterne Mads Pedersen og Rene Nørgaard har to hovedprodukter.

Det ene er et hurtigt skifteaggregat ved navn Quickzhift, som gør det muligt at skifte sugekop hurtigt uden brug af værktøj. Det andet er en sugekop.

Sugekoppen Softouch har Gripa efterhånden fremstillet i et hav af afskygninger, for hver enkelt kunde har et specifikt krav.

Sugekoppen designes efter hvert enkelt produkt, som spænder fra bageplader over frugt i fødevareindustrien til plast indenfor affald.

Fra panering til plast
Gripa fandt sine første kunder i fødevareindustrien, hvor sugekopperne udsættes for lidt af hvert.

- Når de løfter fileter hos Espersen Fisk, slider paneringen som asfalt, og sugekopperne skal udskiftes ofte. Til gengæld er der minimal slitage, når sugekoppen løfter plastfolie hos Danpo Kylling, fortæller Mads Pedersen til AutomationsFokus.

Eksemplerne viser, hvor forskellige krav kunderne har til Gripas produkter.

- Lige nu er en af vores store udfordringer at kunne løfte en pose pølser for en dansk integrator. Men de pølser ligger altså bare aldrig ens i poserne, siger Rene Nørgaard.

- Så det kræver tid og tålmodighed at ramme den rigtige sugekop, tilføjer Mads Pedersen.

Senest har Gripa bevæget sig ind i affaldsbranchen, hvor deres sugekopper skal hjælpe med at sortere plast i alle størrelser.

- Mandag arbejder vi kun 16 timer
Iværksætterparret skønner, at deres produkter kun udgør et par procent af en samlet produktionslinje. Til gengæld har de begge stor erfaring indenfor pakkemaskineindustrien og har indgående kendskab til hele processen.

Som servicetekniker rejste Rene Nørgaard, der er uddannet maskinarbejder, jorden rundt i ti år og installerede større procesanlæg.

I 2011 blev Inmotx overtaget af amerikanske Adept Technology, hvor Mads Pedersen var ansat som udvikler af sugekopper.

Det førte til mødet mellem de to i 2014, og året efter var Gripa dannet. Og siden da har de haft travlt. Meget travlt.

- Al vores tid går med Gripa, og vi tæller ikke timer, siger Rene Nørgaard.

- Men om mandagen arbejder vi dog kun 16 timer, siger Mads Pedersen.

Leasing af robotceller
De mange timer har indtil videre resulteret i aftaler eller efterspørgsler fra en række danske og internationale kunder i lande som Norge, England og Frankrig.

I Danmark har Gripa leveret løsninger til Bila, Marel og Nordbo Systems, og senest er de to iværksættere blevet involveret i et såkaldt Made-projekt om leasing af robotter.

Målet er at undersøge, om der kan skabes en ”pick and place” robotcelle til under 500.000 kr., som efterfølgende kan omkonfigureres til andre produkter for under 100.000 kr.

- Indenfor fødevareindustrien vil det være oplagt for producenter at lease robotter i forbindelse med eksempelvis højtider som jul og påske, siger Rene Nørgaard.

Projektet har ikke blot potentiale til at levere automationsløsninger til fødevarebranchen, men forventes at kunne udvides til virksomheder, der arbejder inden for forskellige brancher som plast, metal, landbrug, logistik med videre.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095