23948sdkhjf

Nu kan du låne en CNC-maskine på biblioteket

Nysgerrige kan lege med 3D-printere, laserskærere og CNC-maskiner på makerspaces landet over. Festivalen Copenhagen Maker fejrede det danske maker-miljø.
Højteknologiske gør-det-selv værksteder, såkaldte makerspaces og fablabs på blandt andet biblioteker og uddannelsesinstitutioner giver unge mulighed for at lege med avanceret industriteknologi som 3D-print, CNC-fræsning og robotter.

En maker er en person, som bruger værktøj og teknologi til at bygge og skabe deres egne ting og projekter. Et makerspace er et åbent værksted, hvor kan komme ind fra gaden og udvikle prototyper, og være fælles om at lege med robotter, 3D-print eller CNC-maskiner.

- Makerbevægelsen har nedbrudt mange barrierer mellem borgere og de etablerede vidensinstitutioner som universiteter og virksomhedernes udviklingsafdelinger. Avanceret teknologi er blevet tilgængelig for almindelige mennesker, som nu kan fremstille deres egne protyper uden kapital i ryggen, siger David Budtz Pedersen, lektor ved Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet.

Et eksempel på en dansk maker, er Thomas Nørtoft Thomsen. Da hans syvårige søn fik afslag på at få en protese til sin manglende højre hånd, begyndte han selv at bygge en robothånd til sønnen ved hjælp af en 3D-printer.

Et halvt år og mange hundrede arbejdstimer senere, har sønnen Marc fået sit gode humør igen. Han har nemlig flere robotarme at vælge i mellem.

I slutningen af september blev der afholdt Copenhagen Maker på Vesterbro i København, hvor "makers" fra hele landet mødtes og viste, hvad gør det selv-kulturen kan tilbyde.

Biblioteker er ikke bare bøger
På Ballerup Bibliotek åbnede de et makerspace for snart et år siden. Her kan borgere frit bruge 3D-printere.

Folkeoplysning sker nemlig ikke bare ved at låne bøger ud til borgerne. I takt med at kravene til digitale kompetencer stiger, skal bibliotekerne følge med. Makerspacet er åbent i bibliotekets åbningstid og har mange forskellige brugere.

- Vi har grundlæggende to typer, der bruger vores makerspace. Dels de helt almindelige biblioteksbrugere, som bliver lokket herned og prøver kræfter med eksempelvis at trykke deres egen T-shirt eller laserskære i træ eller plast. Og så har vi de mere dedikerede makere, der bruger vores udstyr til at udvikle prototyper, som de på sigt håber at kunne gøre til en forretning, siger Karen Rathje, digital formidler på Ballerup Bibliotek.

I takt med at innovation fylder mere i folkeskolen, har bibliotekets makerspace også godt fat i folkeskoleeleverne.

Når eleverne får lov til at lege med 3D-print, kan de med egne hænder mærke og opleve, hvordan ingeniører og industriteknikere arbejder i industrien.

Cool at fremstille i industrien
Derfor har Hands On-indsatsen, der handler om at få flere unge og voksne til at vælge en erhvervsuddannelse i industrien, også bakket op om Copenhagen Maker.

- Vi har samarbejdet med Maker-foreningen før, blandt andet på Roskilde Festival og nu til Copenhagen Maker, hvor vi har støttet børne-aktiviteterne på festivalen. Maker-bevægelsen er med til at nedbryde barrierer omkring brug af avanceret teknologi, både hos børn og voksne. Maker-festivalen viser meget konkret, at det er cool at kunne fremstille brugbare produkter. Vi havde samtidig en ung ambassadør med på festivalen, som lige er uddannet procesoperatør, siger Thea Wanning, projektleder i Hands On-sekretariatet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064