23948sdkhjf

Ny mand overtager tøjlerne hos klemt maskinproducent

Der kan anes lys for enden af tunnelen hos Silvatec, der har kæmpet med finansiering i over fire år.
Ikke én eneste ny skovmaskine er rullet ud af fabrikshallen hos Silvatec det seneste halvandet år. Det opsummerer præcist den negative spiral, som skovmaskine-producenten befinder sig i.

Udviklingen skal vendes hos Silvatec, der har tabt knap 100 mio. kr. de seneste fem regnskabsår. Løsningen er, at virksomheden skal ud af den likviditetsklemme, som man har været fanget i de seneste fire år.

Som ny styrmand er valgt Simon Flensted, der har været økonomidirektør siden 2011.

- Vi er voldsomt ramt af manglende finansiering. Vi har et salg af en ny skovmaskine, som vi ikke kan få finansieret færdig, og vi må bede kunderne om forudbetalinger, når vi laver service. Ellers kan vi ikke drive tingene. Det er en ond spiral, siger den nyudnævnte administrerende direktør Simon Flensted.

- Vi får udbetalt løn og afleveret regnskaber, men det står grelt til. Vi har behov for en økonomisk elastik, som vi ikke har i øjeblikket.

Simon Flensted har siden februar 2014 fungeret som daglig leder. Han bestred også posten tilbage i 2012, hvor direktøren med egne ord også skulle ”rage kastanjerne ud af ilden”. Nu afløser han den østrigske direktør Dieter Angerer.

Fra 60 til 13 ansatte
På grund af udeblivende ordrer på nybygninger overlever virksomheden i øjeblikket på serviceopgaver og salg af brugte skovningsmaskiner.

- Vi kan ikke få en dansk bank. Ikke en gang på projektfinansiering. Det er fordi, vi er russisk ejet, at bankerne melder pas, og det er heller ikke blevet nemmere af handelsembargoen. Selvfølgelig har de seneste års mange underskud ikke gjort det nemmere, men selv med et virksomhedspantebrev på 42,5 mio. kr. kan vi ikke låne en krone, siger direktøren.

Tilbage i sommeren 2012 havde Silvatec 60 ansatte, og dengang lå produktionen på cirka 20 maskiner om året. I dag er der 13 ansatte tilbage. På fabrikken i Farsø svejses chassis, kabiner og øvrige maskindele, og maskinerne bliver derefter samlet.

Ny bank i Østeuropa
Kreditklemmen har den konsekvens, at det er svært at sælge nye maskiner. For en vigtig del af finansieringen er en tabskaution fra eksportkreditten EKF. Og tabskautionen kan kun komme i spil, hvis en dansk bank vil finansiere hele salgssummen.

- Vi er meget tæt på at få bankforbindelser i Letland og Bulgarien gennem vores søsterselskaber. Det er den vej, at vi skal finde vores finansiering. Her er det vores søsterselskabers balancer, der skal belånes, forklarer Simon Flensted og tilføjer, at Silvatec kigger efter samarbejdspartnere og investorer.

- Jeg er fortrøstningsfuld, ellers ville jeg ikke sige ja til opgaven som administrerende direktør.

Varm forbindelse til Georgien
En del af sin optimisme finder Simon Flensted i en positiv udvikling i Kaukasus. Her er man fra den georgiske side ved at plante en stor poppelplantage, der skal bruges til flis eller bioethanol. Her skal Silvatec på sigt levere mange skovmaskiner til fældningen.

Derudover har maskinproducenten allerede solgt en brugt maskine til landet. Og der kan være flere på vej, fordi skovarealet, hvor maskinen bliver brugt, er på 50.000 hektar.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094