23948sdkhjf

Klumme: Fremtidens Industri 4.0 oversat til dansk

Et af tidens hotte emner er ”Industri 4.0” - visionen om det sømløse samspil mellem fysisk produktion, service og forbrug, hvor digitale teknologier leverer det intelligente netværk.
Visionen er opstået i Tyskland, og i Danmark er vi faktisk også godt med. Vi har ganske vist ikke kæmpe fabrikker som i Tyskland, og derfor skal vi omsætte visionen om ”Industri 4.0” til danske forhold, så vi kan skabe det intelligente, samtænkende produktions- og servicenetværk, som kan styre elementer på kryds og tværs af værdikæder.

Første skridt til at realisere ”Industri 4.0” er at se på virksomhedernes aktiviteter allerede inden, produktionslinjen bliver til. Meget af produktionsforbedringen og effektiviseringen ligger nemlig i denne fase, og her kommer den tekniske underleverandør ind i billedet. Samarbejdet mellem fabrikanten og underleverandøren er livsnerven, som for alvor kan få tingene til at spille sammen, hvis der fra starten ligger en plan og et ægte partnerskab, der kan omsætte visionerne til virkelighed med teknologien som bindeled.

Og det er ikke teoretisk snak, men realiteter for de virksomheder, som er i forreste linje. Jeg ser mange små tegn på, at vi er godt i gang med en dansk omstilling til ”Industri 4.0”. Store dele af erhvervslivet kan se fidusen og er i gang. Derfor er det også glædeligt, at politikerne har øje for mulighederne, senest ved at regeringen har afsat 42 mio. kr. til over tre år at udbrede kendskabet til de nye muligheder via Partnerskab for Avanceret Produktion.

Teknologien nu er så udviklet, at den ikke kun er attraktiv for store virksomheder. Også mindre virksomheder kan høste værdi af små investeringer, der gør deres produktion og service mere intelligent.

I produktionslinjen er informationer fra hvert led uhyre vigtige til at sikre, at produktionen kører optimalt – vi taler her om ”tingenes internet” (Internet of Things), der forbinder maskin- og computerkraft i et netværk. Næste skridt er at koble ikke bare leverandøren, men hele værdikæden på netværket.

Hvad mangler vi?
Men der er ikke grøn bølge hele vejen. Der er bump forude, for vi mangler arbejdskraft med den rette erfaring og uddannelse. Erfaringen kan hjælpes på vej med pilotprojekter og med ”legepladser”, hvor virksomhederne kan teste samspillet med teknologierne, og en del af eksperimenterne med øget digitalisering vil muligvis ikke passe ind i den tekniske lovgivning, vi har i dag.

Manglen på arbejdskraft med den rette uddannelse er en udfordring, vi skal have løst hurtigst muligt. Her er ikke kun tale om at få uddannet datafolk, forskere og ingeniører, for selvom de er utrolig vigtige, må vi også huske at uddanne håndværkere, for teknologien kan endnu ikke klare sig selv. Der skal mange forskellige fagfolk til at drive Internet of Things.

Hvad er specielt ved den danske verden?
Vi er vældig gode til at kombinere viden, produkter og processer i Danmark, og ”Industri 4.0” på dansk handler om at tage udgangspunkt i det, vi allerede er gode til og anvende det på de områder, hvor informationerne strømmer i forvejen. Sidst men ikke mindst må vi være åbne over for samarbejde og partnerskaber mellem alle led i værdikæden. Hvis vi formår det hele, vil vi stå os stærkt under ”Industri 4.0”.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157