23948sdkhjf

Olie-smæk til Semco

For andet år i træk kom offshore-virksomheden ud med røde tal.
Det markante fald i olieprisen i 2015 medførte væsentligt lavere aktivitet og investeringer i olie- og gassektoren, og udviklingen betød et fald i Semco Maritimes omsætning til 1,744 mia. kr. mod 2,269 mia. kr. i 2014.

Den samlede tilbagegang i omsætningen blev realiseret trods en positiv udvikling indenfor Renewables med særligt fokus på offshore-vindindustrien og i divisionen Power Projects, som forbedrede projekteksekveringen i 2015.

Utilfredsstillende resultat
Selvom Semco Maritime forbedrede dækningsbidraget på de enkelte projekter og øgede bruttomarginen med 5 procentpoint i 2015, kunne den positive udvikling ikke opveje effekten af den lavere omsætning. Derudover var udviklingen negativt påvirket af nedskrivning af goodwill erhvervet i tidligere år samt restruktureringsomkostninger på 35 mio. kr. forbundet med tilpasning af koncernens kapacitet til det lavere aktivitetsniveau i 2015.

EBITDA før særlige poster blev dog forbedret til 9 mio. kr. fra 0 mio. kr. i 2014. Årets resultat efter skat faldt til et underskud på 85 mio. kr. mod et underskud på 65 mio. kr. i 2014.

- Siden efteråret 2014 er olieprisen faldet omkring 66 procent, og det har påvirket hele olie- og gassektoren markant og medført betydelig tilbageholdenhed i forhold til investeringer i nye projekter og vedligeholdelse. Vi har tilpasset koncernen til det lavere aktivitetsniveau og været nødt til at sige farvel til omkring 500 gode medarbejdere i årets løb. På trods af tilpasningen af organisationen og fremgang inden for Renewables og Power Projects har vi ikke formået at afbøde effekten af den bratte opbremsning i vores væsentligste marked, og årets resultat er naturligvis utilfredsstillende, siger administrerende direktør Steen Brødbæk.

Jagter synergier
Gennem erhvervelsen af aktiver på Hanøytangen fra Bergen Group etablerede Semco Maritime i 2015 ”The North Sea Triangle” med tilstedeværelse i Esbjerg, Invergordon og Bergen.

Derudover samlede Semco Maritime koncernens danske aktiviteter på én lokation i Esbjerg mod udgangen af 2015, og flytningen forventes at skabe synergi gennem styrkelse af det interne samarbejde og vidensdelingen.

- Vi gennemførte en række tiltag i årets løb for at tilpasse os den nuværende markedssituation og skabe en mere effektiv organisation. Samtidig tog vi en langsigtet beslutning om at styrke vores position og investere i Hanøytangen, og vi forventer, at investeringen over tid vil skabe betydelig aktivitet og indtjening. Vores investeringer i produkter og geografiske positioner har hidtil været primært orienteret mod olie & gas-sektoren. På grund af markedsudviklingen inden for olie & gas-segmentet har vi fokus på en ekstraordinær indsats for at sikre, at vi med investeringerne kan gøre os gældende inden for andre markedssegmenter, siger Steen Brødbæk.

Stadig store udfordringer
Semco Maritimes strategi mod 2020 har et klart sigte på at sikre en større uafhængighed af olie- & gas-sektoren med et fokus på at bruge koncernens produkter og kompetencer inden for andre markedssegmenter.

- 2016 vil også byde på store udfordringer for olie- og gassektoren, og vi forudser ikke større markedsmæssige ændringer i den kommende periode. På vores hjemmemarked i Danmark er vi stærkt afhængige af, at investeringsklimaet i olie & gas-sektoren forbedres med internationalt konkurrencedygtige rammevilkår, der vil muliggøre maksimal udnyttelse af ressourcer i den danske undergrund, hvorved der sikres arbejdspladser i sektoren og skatteindtægter til den danske stat. Vi fastholder vores fokus på at tilpasse omkostningerne for at forbedre indtjeningen, siger Steen Brødbæk.

Trods vanskelige markedsvilkår forventer Semco Maritime i 2016 at opnå et positivt EBITDA samt et positivt resultat af de gennemførte omkostningstilpasninger.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.412