23948sdkhjf

Klumme: Automatisering er også for små virksomheder

Det begyndende økonomiske opsving, som mange danske virksomheder registrerer, kræver ekstra stor opmærksomhed på mulighederne for at optimere og automatisere produktionen.
Derfor er det glædeligt, at regeringen i sin vækstplan har sat penge af til en styrkelse af avanceret automatisering af produktionen, skønt beløbet ikke er stort.

Udfordringen er klar og angår især de små og mellemstore virksomheder. Automatisering er i langt de fleste tilfælde en god forretning, selv for meget små virksomheder, som måske forestiller sig, at en investering i automatik er alt for kostbart til, at en lille virksomhed kan få fordel af den.
I kraft af ny, billigere og mere brugervenlig teknologi er automatisering blevet en reel mulighed for både små og store virksomheder.

Moderne automatisering kan være rentabel, selv om en virksomhed kun skal producere små serier af et produkt. Samtidig kan moderne systemer, som er udstyret med flere værktøjer, erstatte adskillige maskinelle eller manuelle arbejdsgange. De nye systemer gør ikke bare arbejdet hurtigere, men også med et bedre resultat.

I små virksomheder er det derfor en god ide at slå automatpiloten fra og se på automatisering med nye øjne. Ofte har de små virksomheder imidlertid ikke de fornødne kompetencer til rådighed for at optimere og automatisere deres produktion, og her kan vi med fordel gøre en indsats.

Brancheforeningerne og det offentlige skal samarbejde for at sikre, at de små virksomheder får let og ukompliceret adgang til rådgivning fra de tekniske leverandører. De små og mellemstore virksomheder kan nemlig kun reagere på de muligheder og udfordringer, der ligger i at styrke deres automatisering, hvis de besidder den nødvendige viden og de nødvendige ressourcer til at vurdere potentialet.

Et første skridt i den retning består i at møde de nye teknologiske muligheder og blive inspireret af dem. Det er slet ikke en given ting, at ledelsen og medarbejderne i små virksomheder er opmærksomme på nye tekniske muligheder i deres branche. Hverdagen er travl i små virksomheder, og den daglige drift sluger ofte ledelsens opmærksomhed. Derfor kan vi sammen give et bidrag til virksomhedernes udvikling ved at sørge for, at de har let adgang til at blive introduceret til ny teknologi.

Et tredje område, hvor SMV’erne ofte har brug for en håndsrækning, er til at skaffe finansiering til automatiseringsprojekter. Selv om investeringer i automatisering meget ofte betaler sig, kan det være vanskeligt for virksomheden at få adgang til de nødvendige midler. I mange brancher er øget automatisering ikke kun et valg, man træffer at producere bedre og mindre omkostningstungt. Ofte er automatisering en forudsætning for at bevare konkurrenceevnen og dermed for at forblive en levedygtig virksomhed, for konkurrenterne automatiserer også deres virksomheder.

Derfor er det så vigtigt, at alle produktionsvirksomheder får del i det opsving, som har fået fat i flere industrier i store dele af landet. Med de mange danske SMV’er er det afgørende, at vi er opmærksomme på, at de får den nødvendige støtte til at automatisere deres produktion. En fortsat udbygning af industriens automationsprocesser er en forudsætning for, at danske virksomheder kan klare sig, og det er en udvikling, som kræver teknologi, økonomiske investeringer og viden.

Kilde: Dansk Erhverv - http://www.bitva.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131