23948sdkhjf

Klumme: National Svejsekoordinator – fup eller fakta

Der er flere gange rejst tvivl om værdien af uddannelsen National Svejsekoordinator, som afholdes på Metal College i Ålborg og hos AMU Fyn.
Klumme af Jens Krogsgaard, industrikonsulent i Arbejdsgiverne

Derfor er det vigtigt, at slå fast, at standarden EN 14731, som omhandler kravene til en svejsekoordinator ikke kræver uddannelse - hverken de uddannelser som Force udbyder, IWE, IWT og IWS eller en uddannelse som National Svejsekoordinator. Men standarten kræver, at virksomheden har de rette kompetencer på området.

Uanset om virksomheden har opnået de nødvendige kompetencer udelukkende ved erfaring, på AMU-kurser, med uddannelsen National Svejsekoordinator eller en Force-uddannelse, vil certificeringsorganet gå svejsekoordinatoren efter i sømmene. Det kræver guidelinen for certificering ganske enkelt. Men svejsekoordinatoren vil være bedre rustet her til, hvis vedkommende har noget teoretisk viden. Og dette kunne være uddannelsen National Svejsekoordinator.

Men National Svejsekoordinator kan ikke stå alene, undtagen hvis visse forhold er opfyldt. For stål gælder, at den kan dække EXC2 - op til 25 mm tykkelse og stål maksimalt S355. Skal der udføres i EXC 3 skal der yderligere uddannelse eller erfaring til. Ellers skal der laves en aftale med en ekstern svejsekoordinator med de rette kompetencer for at dække virksomhedens manglende viden.

Der går i øvrigt rygter om, at visse certificeringsorganer selv udlejer svejsekoordinatorer til virksomhederne. Det er som om, at de her er mindre tilbøjelige til at lade virksomheden stå med hele ansvaret for svejsekoordinering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078