23948sdkhjf

Syv år uden arbejdsulykker

Legos maskinværksted er gået fra at være en af koncernens farlige arbejdspladser til at være en af de sikreste.
Den 8. oktober runder Legos maskinafdeling på Kornmarken i Billund lidt af en milepæl. Den dag er det nemlig syv år – eller 2.555 dage – siden, at man senest har haft fravær som følge af uheld i produktionen.

Legetøjsproducentens Central Machine Shop, der fremstiller og reparerer formdele til koncernens støbemaskiner, er ellers en arbejdsplads med masser af maskiner – alt fra manuelle drejebænke og boremaskiner til cnc-fræsere, cnc-drejebænke og cnc-gnistmaskiner. Ledelsen og de 21 medarbejdere er gået meget struktureret til opgaven med at forbedre afdelingens sikkerhed.

- Det er startet for mere end syv år siden, da man besluttede sig for at gå all in med hensyn til sikkerhed og lean kultur generelt. Det startede med en kursus i sikkerhed, og har ellers kørt fra at være en af de farlige afdelinger i Lego til at være en af de sikreste, fortæller Jesper Løvenhardt Sørensen, der er leder af afdelingen.

- Medarbejderne tog god imod det. Der var sindssygt mange vaner og rutiner, der blev ændret. Man skulle vænne sig til at komme med sikkerhedsobservationer og få registreret nærved-ulykker, selv om det tager noget tid. Det har de været gode til, konstaterer Jesper Løvenhardt Sørensen.

Alt skal registreres
Selv om fokus på sikkerheden er øget voldsomt, så betyder det dog ikke, at antallet af sikkerhedsobservationer eller nærved-ulykker er faldet – tværtimod. Men det er der en logisk forklaring på.

- Hver medarbejder skal finde mindst én sikkerhedsobservation om måneden, og for alle afdelinger på Kornmarken er der et mål om at finde et vist antal nærved-ulykker hver måned og hvert år. Der skal faktisk et vist antal sikkerhedsobservationer og nærved-ulykker til for at skabe en kultur med nul ulykker, forklarer Jesper Løvenhardt Sørensen.

- Ved alle nærved-ulykker sætter vi en action i gang - det er et krav. Nærved-ulykkerne bliver selvfølgelig registreret i vores edb-system og taget op til et dagligt fabriks-tavlemøde. Og det ender gerne ud i, at fabrikschefen, afdelingslederen og måske en seniorleder går ud i området og finder en løsning på det, i samarbejde med medarbejderen, uddyber han.

For alle Legos afdelinger på Kornmarken har der i 2015 kun været en enkelt ulykke, der har resulteret i fravær, og i hele 2014 var der i alt fire uheld med fravær.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14