23948sdkhjf

Qubiqa sejrer med turnaround og amerikanske ordrer

Automationskoncernen Qubiqa trodser russisk krise og sætter omsætningsrekord.
De russiske ordrer udeblev hos Qubiqa i sidste regnskabsår. Men et stærkt indtog på det amerikanske marked, og en vellykket turnaround af koncernens haltende ben, sikrerede automationsvirksomheden endnu et succesregnskab med et resultat før skat på 16,4 mio. kr. i 2014/2015.

Bundlinjen viser et marginalt indtjeningsfald i forhold til 2013/2014, men tallene skjuler en sejr for Qubiqas forretning i Esbjerg, der laver specialmaskiner til isoleringsbranchen

- Esbjerg hentede tidligere 30 procent i Rusland, men det er faldet voldsomt til næsten nul. Så vi skulle finde nye markeder sidste år. Og selvom det er forbundet med risiko, fik vi gang i det amerikanske marked, som delvist kompenserer for faldet i Rusland, siger Qubiqas administrerende direktør Axel M. Jepsen til Metal Supply.

Omsætningen i Qubiqa Holding steg fra 442,9 mio. kr. til 450,4 mio. kr. sidste år. Stigningen er drevet af fremgang hos begge koncernens forretningsområder. Ved hovedkontoret i Esbjerg genererede projekterne en omsætning på 258 mio. kr., mens fabrikken i Arden, der laver specialprodukter til logistik- og automationsløsninger, omsatte for godt 192 mio. kr.

Succesfuld turnaround
Mens Esbjerg-afdelingen holdt skindet på næsen trods russisk krise og investeringsstop hos en storkunde, øgede Qubiqas afdeling i Arden omsætningen sidste år.

- Det udspringer af en strategisk beslutning, vi tog for nogle år tilbage, hvor vi valgte at fokusere på salg af produkter til integratorer i stedet for hele projekter. Man skal være rigtig dygtig til lidt i stedet for lidt dygtig til meget, og i Arden lavede vi tidligere alt til alle, siger Axel M. Jepsen.

Direktøren overtog i 2011 tøjlerne i en underskudsgivende Arden-enhed, hvorefter han iværksatte en turnaround plan. En proces, der har skåret medarbejderstaben fra 165 til 90.

- Det har været en hård rejse, men nu høster vi frugterne af en virksomhed, der tjener penge. Vi har råd til pænere indretning og til bedre folk, siger Axel M. Jepsen.

Jagter fortsat vækst
Qubiqa opererer med en eksportandel på cirka 75 procent og søger, ifølge Axel M. Jepsen, konstant efter nye kunder og geografiske markeder at udrulle virksomhedens niche-forretninger på.

Men væksten på 8 til 10 procent, der skal bringe Qubiqa op på en milliard inden for de næste fem år, skal først og fremmest sikres på de bestående markeder, og sidste års smertensbarn Rusland er heller ikke afskrevet endnu.

- Lige nu er det en sur pligt at holde vores kunder i Rusland ved lige. Men vi skal gøre det, fordi Rusland kommer tilbage.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.453