23948sdkhjf

Industriblæsere gav ide til ny power-take-off

Alsidig opfinder bag 5 KW-power-take-off-prototype til bølgeenergianlæg. Se bassin-testen af en 90 Watt-prototype i en video her.
Siden ingeniør-studiet for 25 år siden har Jan Olsen, direktør i firmaet JolTech, været interesseret i bølgeenergi og omdannelsen af bølgernes mekaniske energi til elektrisk energi. Men før han kunne få lov til at kaste sig ud i udviklingen af en ny type power-take-off-anlæg (GyroPTO) til bølgeenergianlæg, måtte han en tur omkring arbejdet med industriblæsere, hvor han hentede inspiration til sin udgave af PTO’en.

- Det jeg har arbejdet med er de svingninger og lejebelastninger, der kan opstå, når en industriblæser bevæges hurtigt. Blæserhjulet begynder så at opføre sig som et svinghjul eller et gyroskop. Matematikken, som kan beskrive et sådan GyroPTO-system, er meget vanskelig at forstå, men også meget fascinerende at beskæftige sig med. Dertil kommer udfordringen med at bygge et system, der faktisk kan virke i praksis, siger han til Metal Supply om det, der gav startskuddet til udviklingen af en helt ny type konverter af den mekaniske energi fra bølgerne til elektrisk energi.

Jan Olsen og samarbejdspartneren AAU modtog sidste år godt 1 mio. kr. fra EUDP. De penge har opfinderen allerede øremærket en ganske særlig del af udviklingsarbejdet.

- Pengene skal bruges til at lave nogle forsøg i et bølgebassin på Aalborg Universitet, og så arbejder jeg i øjeblikket på en 5 KW-prototype, der efter sommer skal testes i Nissum Bredning. I bølgebassinet skal vi teste virkningsgraden, forklarer Jan Olsen, og uddyber:

- Der er i dag rigtig mange forskellige bud på, hvordan et power-take-off-system skal fungere. Mange har kun en effektivitet på 2 procent, og det er ikke godt nok, især ikke hvis systemet er dyrt at lave, forklarer han.

Derfor har han også sat alle sejl ind på at lave et system med høj effektivitet samtidig med, at den er billig af fremstille.

- Håbet er selvfølgelig, at der efter testperioden i Nissum Bredning kommer nogle bølgekraftudviklere, som vil bruge systemet. Det kan i teorien passe på alle anlæg, siger Jan Olsen, der har travlt i øjeblikket - og ikke kun med GyroPTO’en.

Han kunne i sidste uge løfte sløret for, at han via selskabet EM Development nu er klar til opskalere sit energilager for sol- og vindenergi i Nybøl Nor på Als - et projekt der langt fra har været lige så længe undervejs som converteren.

- Bølgeenergi kom først, men jeg må sige, at energilageret har overhalet inden om, siger han.

Se en GyroPTO’en i testbassinet
I forbindelse med testen hos AAU har Jan Olsen fremstillet en 90 Watt-prototype med et 20 kilo svinghjul og en flyder med en diameter på 600 mm. 5 KW-udgaven vil være 1,5 meter i diameter med et svinghjul på 600 kilo.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097