23948sdkhjf

Analyse: Efterspørgslen stiger, men priserne halter

Stigende produktion vidner – trods vigende omsætning – om øget efterspørgsel i fremstillingsindustrien.
Produktionen har været lyspunktet for fremstillingsindustrien i et år, hvor de økonomiske nøgletal primært har givet anledning til panderynker. Men hvad betyder det, når opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at produktionen stiger, men omsætningen ikke følger med i samme grad ?

Christian Eskelund-Hansen, der er chefkonsulent hos Fremstillingsindustrien under DI, genkender billedet af, at produktionen – trods store udsving – er den positive nyhed i metal- og maskinindustrien i 2014.

Metal- og maskinindustrien
Produktionsindekset for både metal- og maskinindustrien sluttede 2014 stærkt af. Således landede produktionen i både metal- og maskinindustrien i december 2014 på et niveau, der – på nær et par enkelte måneder – er det højeste siden slutningen af 2008.

Også på omsætningssiden viser tal fra Danmarks Statistik fremgang i metal- og maskinindustrien. Begge sektorer oplevede således stigende omsætning i 2014, og tilsammen endte salget sidste år 4,1 procent højere end året før .
- Vi tolker det sådan, at når virksomheder øger deres produktion, så er det ud fra devisen om, at efterspørgslen stiger, siger Christian Eskelund-Hansen til Metal Supply.

Priserne halter efter
Chefkonsulenten ser den stigende produktion som en god indikator for, at virksomhederne – trods alt – oplever en voksende afsætning, selvom det ikke giver udslag i omsætningen.

- Det kan godt være, at virksomhederne ikke får det hjem for deres respektive produkter, som de håber på, men det vidner om en svagt voksende økonomi, forklarer Christian Eskelund-Hansen.

Hos Fremstillingsindustrien har man sammenholdt tal fra Danmarks Statistik over udviklingen i henholdsvis produktion og omsætning. Og billedet viser, at de to parametre udvikler sig ens over tid. Det der adskiller dem er imidlertid grafernes hældning, og det tyder altså på, at priserne ikke følger med den stigende efterspørgsel (se graf nederst i artiklen).

Eksporten skal trække læsset
Danmark er en lille, åben økonomi. Derfor er det i sig selv ikke overraskende, at konjunkturerne endnu ikke buldrer afsted.

Den geopolitiske uro som 2014-var præget af, har antageligt sat sine spor. Men de økonomiske nøgletal fra Tyskland ser bedre og bedre ud, og blandt andet derfor ser medlemmerne i Fremstillingsindustrien, ifølge Christian Eskelund-Hansen, positivt på 2015.

Netop eksportens væsentlighed understreges af, at eksporten blandt metal- og maskinvirksomhederne i opgørelserne fra Danmarks Statistik udgjorde omtrent 60 procent af salget i 2015. Det skyldes især en eksportandel blandt aktørerne i maskinindustrien på godt og vel 75 procent.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109