23948sdkhjf

Ruslandskrise lammer vestjysk smedefirma

Øgendahl's Maskinfabrik har strenge tider sammen med landbruget. Forbedret årsresultat skjuler en trist realitet.
Selv om Øgendahl’s Maskinfabrik har vendt et underskud på knap en kvart million til et spinkelt overskud tæt på nul, så er der ingen glæde at spore i Lemvig-virksomheden, som laver inventar og service for landbrugserhvervet.

For mens bundlinjen i det dugfriske 2014-regnskab er brudt op over vandskorpen, så er omsætningen i samme periode faldet. Der bliver mindre og mindre at lave.

- Der var nogle besparelser og tilpasninger, som kunne lade sig gøre i denne omgang, men det er ikke noget, der kan blive ved med at lade sig gøre. På et tidspunkt rammer man bunden, hvor der ikke er noget som helst at spare, siger en tydeligt frustreret Jacob Gross Øgendahl, administrerende direktør.

Bankerne smækker i
Når 2014 blev et særligt mareridtsår for den vestjyske maskinfabrik, så vurderer Jacob Gross Øgendahl, at den russiske boykot af vestlige landbrugsprodukter har hæmmet landbrugets investeringsevne. En evne, der var hæmmet nok i forvejen på grund af tyngende gæld i landbruget.

- Man kan bare se, at antallet af nyetableringer af anlæg er forsvindende lille i forhold til for få år siden. Ingen får lov til at lave hele bedrifter om. Hvis nogen vil have en ny silo eller en mølle, så får de typisk at vide af banken, at de må køre videre med det, de har, siger han.

Han tror, der er behov for en politisk løsning. Men vil overlade det til landbrugets aktører at pege på løsningerne.

Ikke livstruet
Jacob Gross Øgendahl, som siden 2008 har bragt medarbejdertallet ned fra 25 til 9, har på grund af situationen overvejet, om man skulle finde andre forretningsområder. Men disse overvejelser er endnu ikke blevet konkrete.

- Tankerne strejfer os, om vi skulle sadle om og producere noget andet i stedet for. Men vi håber, at fornuften trænger ind de rigtige steder, så der sker noget på markedet, og så vi kan bruge ekspertisen på det, vi har været gode til i mange år, siger Jacob Gross Øgendahl.

Han understreger, at på trods af situationen, så er driften af virksomheden på ingen måde truet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078