23948sdkhjf

Metalindustriens produktion fik ny luft i november

Der var på ny gang i hjulene hos metalindustriens virksomheder i november, mens maskinindustrien gik lidt tilbage.
Metalindustriens produktion tog til i november efter to måneder med afmatning. Virksomhederne i metalindustrien realiserede ifølge Danmarks Statistik en stigning i produktionen på 2,5 procent, men sammenlignes perioden september-november med de foregående tre måneder, er produktion stadig næsten 5 procent lavere.

Opgørelsen over industriproduktionen tegner dog et anderledes billede, når blikket vendes mod maskinindustrien. Her gik produktionen tilbage med 0,4 procent i november. Til gengæld producerede maskinindustriens virksomheder 1,8 procent mere i perioden september-november sammenlignet med den foregående tremåneders periode.

Netop produktionen har i efteråret stået for et af de få lyspunkter i en ellers trængt industri , der trods voksende lagre og faldende ordrebeholdning har fastholdt positive forventninger til produktionen. Det billede ændrede sig dog i det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik , hvor forventningerne til produktionen for første gang siden juli var negative og dermed bidrager til at sende stemningen langt under frysepunktet.

Skuffende salg både hjemme og ude
Den samlede industriproduktion faldt med 0,5 procent i november, men er fortsat 1 procent højere i perioden september-november set i forhold til juni-august.

- Med tilbagegangen i produktionen i november har industrien ramt er et bump på vejen. Man skal dog være forsigtig med at tolke på enkelte måneder. Når vi ser over tre måneder, har industrien stadig oplevet fremgang, siger økonomisk konsulent i DI Michael Meineche

Industriens samlede omsætning faldt med 1,6 procent i november, hvor der var tilbagegang på både hjemme- og eksportmarkedet.

- Både salget til hjemmemarkedet og udlandet skuffede i november. Udviklingen i Europa i den kommende tid er afgørende for de danske virksomheder, da Europa er vores største eksportmarked. Her ved indgangen af 2015 oplever vi forsigtig optimisme hos virksomhederne, der tror på, at det nye år vil byde på fremgang. Selv om vi ikke ser tegn på stor vækst de førstkommende måneder, tror vi på spirende fremgang i 2015, siger Michael Meineche.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125