23948sdkhjf

L. Østergaards Maskinfabrik bygger katamaran

Skibsingeniør Steen Olsen har allieret sig med lokale underleverandører til en specialbygget katamaran, der skal bruges til tv-optagelser under kapsejladser.
Køber af båden er nordsjællandske Sports-XStream, som blandt andet har specialiseret sig i live-streaming af kapsejladser. Det betyder, at båden skal have plads til både kameramand, kameraudstyr og sendeudstyr.

Steen Olsen, der driver Olsen Design i Skærbæk ved Fredericia, har selv lagt god 1.000 timer i designet, men selve produktionen har han overladt til et par lokale underleverandører. Den ene af disse er L. Østergaards Maskinfabrik.

- Vi kom ind i projektet, da tegningerne næsten var færdige, hvor vi fik en forespørgsel på, om vi kunne vandskære, bukke, valse og svejse delene til båden. Jeg frabad mig dog svejseopgaven, da vi ikke har de rigtige godkendelser, og den del af projektet er i stedet gået til BroLars. Det er et enmandsfirma, der har certifikaterne, er godkendt til det og har erfaringerne med det, fortæller Kjeld Østergaard, der er direktør hos L. Østergaards Maskinfabrik.

Gik på kompromis med vægten
Selv om L. Østergaards Maskinfabrik fik de stort set færdige tegninger i hånden, har opgaven dog budt på flere udfordringer. For at gøre katamaranen så let som muligt er den blevet bygget i aluminium, men da der er tale om båd, er der strenge krav, som skal overholdes.

- Oprindeligt var det planen at bruge en speciel type aluminium, som bruges i skibsindustrien og indenfor forsvaret. Den er dog ikke lagervare hos grossisterne, og derfor skal man bestille minimum 10 tons ad gangen, og det var lige meget nok til en båd, der vejer 1.200 kg, siger Kjeld Østergaard.

- I samarbejde med Lloyds, der står for godkendelsen af båden, har konstruktøren dog fundet en løsning på en anden kvalitet, hvor vi så har været nødt til at gå en smule op i godstykkelse. Oprindeligt skulle båden have været ”fjerlet”, men vi har været nødt til at gå lidt på kompromis med vægten, fortsætter han.

Præsenteres på bådudstilling
Både Steen Olsen og Kjeld Østergaard håber selvfølgelig på, at andre potentielle kunder fatter interesse for båden, som blev vist for offentligheden første gang på Fredericia Boat Show fra den 27. februar.

- Konstruktøren forventer selvfølgelig at kunne sælge nogle af de her både i fremtiden, og de skal selvfølgelig også være lokalt produceret, lyder det fra Kjeld Østergaard.

- Samtidig har han sagt til mig, at han gerne selv vil have bygget en båd i aluminium, og så har jeg sagt, at jeg også vil have en, så dem er han i gang med at tegne, slutter han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078