23948sdkhjf

Grundfos-ingeniør skal dobbeltjobbe som professor i Aalborg

Chefingeniør Carsten Skovmose Kallesøe fra pumpeproducenten Grundfos bliver ny industriprofessor på Aalborg Universitet.
- Det er en fantastisk chance for at komme tættere på forskningsmiljøet og få mulighed for at præge forskningen. Vi har en masse problemer i virkeligheden, som der ikke altid bliver taget hånd om, fordi forskerne ikke véd, at de eksisterer. De problemer vil jeg gerne være med til at sætte på dagsordenen, og netop Aalborg Universitet er kendt for sit tætte samarbejde med industrien og sin lange tradition for at koble teori og praksis, siger Carsten Skovmose Kallesøe.

Som chefingeniør i Grundfos leder han teknologiprojekter inden for kontrol af systemer til vand og spildevand. Helt overordnet handler hans projekter om at skaffe rent drikkevand til verden:

- Vi skal sikre, at der er nok rent vand, og at det bliver ført ud til brugerne på den mest energirigtige måde med så lille spild som muligt. For at give et eksempel har vi i Danmark et meget lavt vandspild på under 10 procent, mens der i fx London er op til 30 procent spild fra vandværket ud til brugerne; blandt andet på grund af et gammelt rørnet, hvor de ældste dele stammer fra Victoriatiden. Rørene kan ikke umiddelbart skiftes, da London ikke bare kan graves op. Derfor skal problemerne håndteres på en mere intelligent måde, forklarer Carsten Skovmose Kallesøe.

Strategier for indkapsling af drikkevandsforureninger og klorinering af vandet er andre eksempler på emner, han gerne vil samarbejde med forskere og studerende på AAU om. Desuden kan vandforsyning tænkes sammen med energiplanlægning, så der især pumpes, når der er energi fra vedvarende kilder til rådighed.

- Der er nok at tage fat på. Det vigtigste, jeg kan tilbyde forskningsmiljøet med den baggrund, jeg kommer fra, er at formulere problemer hen i retning af det, vi har brug for ude i virkeligheden. Ikke blot hos Grundfos men også hos andre vandteknologivirksomheder i Danmark, siger Carsten Skovmose Kallesøe.

Strategisk aftale mellem Grundfos og AAU
Som led i en større strategisk aftale om øget samarbejde med Grundfos får Aalborg Universitet mulighed for at gøre brug af den nye professor 20 procent af tiden. AAU har tidligere indgået tilsvarende samarbejder med højtplacerede specialister fra blandt andet B&O og Oticon.

- Når vi skal have et tættere samarbejde, er det vigtigt for os at have en brobyggerfunktion ind mod de rette forskningsmiljøer på Aalborg Universitet. Vi har brug for adgang til kompetente personer, som vi kan præsentere problemstillinger for, og vi regner med, at aftalen vil føre til projekter med større volumen og et internationalt netværk. Samtidig har vi i Grundfos meget gode erfaringer med praktikanter, så vi har en interesse i at arbejde endnu tættere sammen med studerende. I alle de sammenhænge kan Carsten Skovmose Kallesøe spille en rolle som vigtig menneskelig faktor, siger Lars R. Enevoldsen, group vice president i Grundfos.

For Aalborg Universitet er den tætte tilknytning af topnavne fra industrien med til at sikre relevans og kvalitet i forskning og uddannelse. Det er også det kriterium, den nye industriprofessor er blevet vurderet ud fra:

- Carsten Skovmose Kallesøe har i sit arbejde netop fokuseret på at koble forskning og industri sammen ved at introducere og videreudvikle de nyeste resultater inden for kontrolteori i en række produktløsninger fra Grundfos. Vi har lagt vægt på, at han har formået at matche problemer fra det virkelige liv med de nyeste metoder fra teorien, og at han med succes har formuleret problemstillinger, som derefter er blevet løst i samarbejde med universitetsforskere, siger professor Thomas Bak fra Institut for Elektroniske Systemer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125