23948sdkhjf

Faldende salg af vindmølledele bag svag eksport

Den danske eksport er i modvind. Især salget af maskiner og vindmølledele vækker bekymring, mens olie holder hånden under det samlede billede.
Den samlede danske vareeksport steg med 2,7 procent i juli, men det skyldes stort set udelukkende oliehandlen. Ser man bort fra brændsels- og smørestoffer, faldt eksporten nemlig med 0,2 procent. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

- Eksporten udvikler sig sløjt. Selv om vi har olien til at smøre eksporthjulene, er der ikke fart nok på eksporten, siger Allan Sørensen, der er chefkonsulent og økonom hos DI, og tilføjer.

- Eksporten er faldet over de seneste tre måneder, og ser man bort fra eksporten af olie, var der heller ikke fremgang i juli. Tredje kvartal starter altså også svagt.

Set over de seneste tre måneder er den samlede eksport faldet med 1,3 procent. Og det skyldes især et fald i salget af varegruppen maskiner undtagen transportmidler på 9 procent. Dertil skriver Danmarks Statistisk, at eksportfaldet i høj grad er præget af faldende salg af vindmølledele til blandt andet Storbritannien og Belgien.

Eksporten er blot steget med 0,3 procent over det seneste år, hvilket er med til at hæmme den samfundsøkonomiske vækst.

- Væksten er p.t. ikke så høj, som vi havde håbet på, hvilket blandt andet skyldes modvind fra eksporten, siger chefkonsulent Allan Sørensen, DI.

Stigende eksport til BRIK-landene
Trods det samlede fald de seneste tre måneder steg eksporten til BRIK-landene med 10,8 procent. Det skyldes især øget salg af jernprodukter til Brasilien samt lægemidler og minkskind til Kina.

Derimod faldt eksporten til USA 5,5 procent – især på grund af mindre salg af lægemidler og olie. På nærmarkederne steg eksporten til Norge 7,2 procent fordelt på blandt andet maskindele, vindmølledele og olieprodukter. Derimod faldt eksporten til Nederlandene 12,3 procent – især på grund af faldende salg af olie.

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625