23948sdkhjf

Klumme: Best practice kan give gevinst på op til 9 mia. kr.

Der er op i mod 9 mia. kr. at hente i økonomisk gevinst, hvis alle kommuner følger best practice inden for konkurrenceudsættelse.
Der er økonomiske gevinster på op til 9 mia. kr., hvis kommunerne skaber mere konkurrence om alt lige fra velfærdsopgaver til tekniske opgaver i samme omfang som de kommuner, der konkurrenceudsætter mest på hvert enkelt opgaveområde. Dette vil samlet set øge konkurrenceudsættelsen i kommunerne med 64 mia. kr.

Det store potentiale ligger i tråd med Produktivitetskommissionen, der i foråret slog fast, at der er store økonomiske gevinster ved at øge konkurrencen om den offentlige sektors opgaver, og at der samlet set kan skabes konkurrence om opgaver til en værdi af ikke mindre end 288 mia. kr.

Analysen viser, at der samlet kan opnås kommunale økonomiske gevinster på mellem 3,0 og 9,0 mia. kr. Potentialet opnås, hvis alle kommuner på alle opgaveområder kommer op på niveau med de tre kommuner, der konkurrenceudsætter mest. Det relativt brede interval skyldes usikkerheden om de mulige procentvise besparelser på de forskellige opgaveområder.

Problemet er blot, at udlicitering støder på modstand fra de offentligt ansatte, deres organisationer og blandt de partier, som de offentligt ansatte stemmer på. Her hører man hele tiden argumentet om, at private ikke må tjene penge på børnepasning og ældrepleje. Eller at kommunen kan rykke hurtigere ud og lappe huller i vejen, hvis man har sin egen entreprenørafdeling.

Faktum er, at det i mange af disse kommuner i realiteten er stærke fagforeningsfolk, der sidder for bordenden og sætter den laveste fællesnævner for alt, hvad der skal laves. De kommunale ledere har ingen reel magt. Derfor kniber det både med kvaliteten og effektiviteten.

Skal vi imidlertid kunne finansiere vores velfærd fremover, har vi ikke længere råd til dårligt drevne offentlige virksomheder.

Kommunerne og den offentlige sektor i øvrigt må derfor – uanset modstand fra bagstræberiske fagforeninger og politikere – indstille sig på at fungere på samme måde som det private erhvervsliv, hvor udlicitering af opgaver, der ikke er virksomhedernes kerneforretning i mange år har været en helt almindelig måde at effektivisere og optimere driften på.

Det er jo alt andet lige mest effektivt, at virksomhederne koncentrerer sig om deres spidskompetencer og lader andre specialistvirksomheder tage sig af for eksempel kantinedrift, ejendomsservice og rengøring med mere.

Dansk Erhvervs analyse viser, at der er et stort milliardpotentiale i at øge konkurrencen om kommunernes opgaver.

Dette er helt i tråd med Produktivitetskommissionens konklusion og anbefaling fra foråret 2014.

Konkret påpeger Dansk Erhverv, at der er udsigt til økonomiske gevinster på op til 9 mia. kr., hvis alle kommuner med en best practice-tilgang konkurrenceudsætter lige så meget som de kommuner, der konkurrenceudsætter mest på hvert enkelt opgaveområde.

Det er endda en meget konservativ vurdering af det økonomiske gevinstpotentiale, fordi de kommuner, der i dag konkurrenceudsætter mest på enkeltområder, givetvis kan konkurrenceudsætte flere opgaver, end de gør i dag. Det vil øge det økonomiske potentiale yderligere.

Så de økonomiske argumenter burde i sig selv føre til øget kommunal udlicitering. Men hvis kommunerne ikke magter opgaven, må der økonomiske incitamenter til fra statens side.

Staten kan ikke vedblive at give store bloktilskud til kommuner, der år efter år nægter at lære af de kommuner, der klarer sig bedst.

Og det er ofte dem, der udliciterer mest.

Kilde: Dansk Erhverv - http://www.danskerhverv.dk

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08