23948sdkhjf

Klumme: Det går fremad, men det er med små skridt…

Sommeren rinder så småt ud i disse uger. Vi har haft fantastisk vejr, og jeg har som de fleste andre brugt ferien på at slappe af, hygget med familie og venner og nydt bordets glæder. Jeg har også haft tid til at følge lidt med i medierne.
Og pudsigt nok har jeg både fundet de positive historier om, at NU går det fremad i erhvervslivet, og historier med den modsatte vinkel, der beskriver fortsatte udfordringer eller endog krisetegn.

Så hvordan går det egentligt herude? Hvad siger vores medlemsvirksomheder, og hvordan ser deres hverdag og fremtid ud?

Byggebranchen har oplevet vækst siden 2009, men den er forsat ikke helt fri af krisen primært på grund af det lave niveau for privat boligbyggeri. Vores vvs-medlemsvirksomheder har det generelt lidt bedre end resten af byggebranchen, og de har lyse forventninger til fremtiden. Ledigheden falder, omsætningen forventes at stige i 2014, og der er færre virksomheder, der må dreje nøglen om. De positive meldinger styrkes af Håndværksrådets konjunkturvurdering, som viser det højeste niveau i syv år.

Generelt har industrien også været i fremgang – faktisk med hele 14 procent siden krisen, og eksporten er tilbage på niveauet før krisen. Produktiviteten er steget markant, og dermed er konkurrenceevnen styrket. Men vi er fortsat ikke i mål her – der er sket et fald i vores placering fra 2008 til 2013 på det såkaldte Konkurrencekraftindeks. Og desværre viser de nyeste tal, at industriens forventninger styrtdykker og nu er på det laveste niveau siden finanskrisen. Danske Bank taler oven i købet om, at opsvinget måske er aflyst. Det er dog ikke vores opfattelse, at det står så dårligt til i industrien, som der her lægges op til.

Det er dejligt, at opsvinget i byggebranchen har bidt sig fast, vi mangler bare, at vores medlemmer også kommer til at mærke det. Og jeg tror som sagt ikke, at opsvinget i industrien er aflyst. Det er min klare fornemmelse, at vi er på rette vej også her, og at virksomhederne igen tør satse på vækst og udvikling. Men der er et stykke vej igen.

I DS Håndværk & Industri er vi til stede med rådgivning og støtte til vores medlemsvirksomheder både konkret og politisk. Men vi føler os ind imellem lidt alene på banen, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at komme med en meget kraftig opfordring til lovgivere, banker og andre, hvis støtte er så vigtig: De små og mellemstore virksomheder har stadig brug for jer. Vi er på vej, men der skal endnu mere konkret handling til, så vores virksomheder kommer helt ud af krisen og videre fremad. Det er ikke kun vigtigt for den enkelte virksomhed – det er altafgørende for Danmark!

Kilde: DS Håndværk & Industri - http://www.ds-net.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079