23948sdkhjf

Tidligere Metal-formand død

Den forhenværende forbundsformand for Dansk Metal, Georg Poulsen, er gået bort.
Hans faglige karriere tog sin begyndelse i 1950’erne på Helsingør Værft, hvor han blev udlært maskinarbejder i 1949, og hvor han arbejdede i mange år.

På værftet viste Georg sit unikke talent for det faglige arbejde og blev allerede i 1958 valgt som tillidsrepræsentant.

I 1963 blev han valgt som formand for den lokale Metal-afdeling i Helsingør, og blot få år efter – i 1969 – blev han valgt ind i forbundets hovedbestyrelse. Fem år senere, i 1974, blev han valgt til forbundssekretær og leder af forhandlingssekretariatet.

Da Paulus Andersen trak sig som forbundsformand i 1978, blev Georg Poulsen valgt som forbundsformand, en post han varetog frem til 1991.

Som forbundsformand satte Georg Poulsen mange solide aftryk både på Dansk Metal og dansk fagbevægelse generelt. Han stod i spidsen for de afgørende overenskomstforhandlinger på industriens område op gennem 1980’erne og sikrede i den forbindelse blandt andet 37-timers arbejdsuge.

Men det største aftryk for eftertiden var det banebrydende forlig om arbejdsmarkedspensioner for lønmodtagere i den private sektor. For at undgå at forringe Danmarks konkurrenceevne yderligere og samtidig styrke den private opsparing indgik fagbevægelsen, regeringen og arbejdsgiverne en trepartsaftale, der efterfølgende, gennem adskillige overenskomster, har sikret danske lønmodtagere et af de mest solide og robuste pensionssystemer i verden.

Georg Poulsen var kendt som en systematisk mand, der hårdt bekæmpede tanken om konflikter uden formål. Han så det som sin opgave at skabe resultater og hente forbedringer hjem til medlemmerne – uanset om det handlede om overenskomster eller politiske aftaler. ”Jeg er ikke maskinstormer - jeg vil være med, hvor der skabes resultater”, har han sagt. Og netop denne indstilling prægede Georg Poulsens hele liv.

Det var da også netop med henvisning til de manglende resultater, at Georg Poulsen brød med Socialistisk Folkeparti – som han havde repræsenteret i Helsingør Byråd fra 1966-1970 - og meldte sig ind i Socialdemokratiet i begyndelsen af 1970’erne.

Som Metal-formand fik han plads i partiets ledelse og havde gennem alle årene et tæt samarbejde med centrale politiske aktører i Danmark.

I 1990’erne var han en kendt stemme i Danmarks Radios populære program, “Spørg bare”, og adskillige bestyrelser og virksomheder trak på hans store viden og indsigt. Han var således bestyrelsesformand for Dansk Erhvervsinvestering 1991-2000 og for Bankinvest 1993-2003, næstformand for A/S Storebæltsforbindelsen 1987-98 og bestyrelsesmedlem for ISS A/S, Aalborg Industies A/S, Sund & Bælt samt Kelsen Bisca A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078