23948sdkhjf

Vækstfonden vil lytte til branchens behov

Dialog med erhvervslivet er afgørende for, at man kommer bredt nok ud, understreger Vækstfonden.
Vækstfonden blev etableret af staten i 1992 og har til opgave at hjælpe erhvervslivet med finansiering, når finansmarkedet skutter sig og passer på pengene, som det for nylig er sket med finanskrisen.

Selv om Vækstfonden er drevet af staten, så er en stor del af fondens udlånsforretning økonomisk selvbærende. Vækstfonden kan yde lån til rimelige renter, fordi den med statens solide kreditværdighed i ryggen er i stand til selv at optage billige lån på klodens finansmarkeder. Fonden optræder også som kautionist for virksomhederne, og her bliver en del af tabet dækket af staten og midler fra den europæiske investeringsfond EIF.

Man skal være en sund virksomhed
Dermed kan Vækstfonden tillade sig nogle større risici end kommercielle banker har lyst til i tider som disse, men med visse grænser, for Vækstfonden stiller stadig krav om, at man rent faktisk er så sund som virksomhed, at man tjener penge til at afdrage med.

- Der er sunde og veldrevne forretninger, som stadig får nej i banken, og det er typisk fordi, at de ikke har tilstrækkelige sikkerheder til at få hele den finansiering, de har behov for. Disse virksomheder kan vi give en hjælpende hånd, siger Peter Bruun, der er kommunikationschef i Vækstfonden.

Staten oprettede Vækstfonden i 1992 for at finansiere ny vækst i danske virksomheder, og fonden er siden blevet flittigt brugt til at afbøde de negative virkninger af finanskrisen, som brød ud i 2008.

- Vi er kontracykliske, og det indebærer, at når de private banker og investorer finansierer færre virksomheder, så tager vi en større risiko og finansierer flere. I gode tider behøver vi ikke at fylde helt så meget, som vi gør i dårligere tider. Det er den rolle, vi har.

Ingen gavebod
Når Vækstfonden er i stand til det, så skyldes det ikke, at staten låner penge ud, som staten selv har stående i reserve. Vækstfonden går ud på verdens finansmarkeder og låner penge til videreudlån, men med den danske stats høje kreditværdighed i ryggen.

- Med vores Vækstlån bruger vi i princippet Danmarks kreditværdighed ude i verden til at give de små og mellemstore virksomheder adgang til finansiering, som de ikke ellers ville kunne få i det nuværende marked. Vores udlånsforretning skal løbe rundt og medvirke til at skabe vækst og arbejdspladser, men vi skal ikke tjene på den.

Peter Bruun påpeger, at det ikke gør Vækstfonden til nogen gavebod for overhængende risikable projekter. Vækstfonden har en fast hånd om sit udlån, siger Peter Bruun.

- Vores målgruppe er ikke nødlidende virksomheder. Men har man en sund forretning, og skal man bruge mere finansiering, end den banken kommer med, så kan vi træde til og tage en større risiko, end banken typisk er i stand til.

Han fortæller, at Vækstfonden hele tiden holder øje med, om der er behov for nye finansieringsprodukter. For eksempel i samarbejde med erhvervslivets organisationer.

- Vi er i tæt dialog med blandt andet erhvervsorganisationerne og bankerne. Vi har faktisk et fælles mål om at komme ud til så mange virksomheder som muligt med de rigtige løsninger, men det kan være vanskeligt at gøre alle tilfredse. Vi bruger responsen til at udvikle vores løsninger. Eksempelvis har vi netop åbnet op for, at nystartede virksomheder også kan få Vækstlån, og vi kan nu også yde Vækstkaution med særlig dækning for mikrolån på op til 185.000 kr. Begge dele har været efterspurgt fra flere sider.

I tilknytning til denne artikel: Vækstfonden sikrede væksten for HNC

Om Vækstfondens lån og kautioner

- Vækstfonden kan finansiere alle former for udvidelser og fornyelser i en virksomhed. For eksempel ejerskifter og eksportsatsninger.

- Med et finansieringsbehov, der er mindre end 2 mio .kr. kan man søge om vækstkaution. Virksomhedens egen bank udlåner pengene, mens Vækstfonden kautionerer.

- Har man et finansieringsbehov, der er større end 2mio .kr., kan man få et såkaldt vækstlån direkte fra Vækstfonden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11