23948sdkhjf

Robot-projekt søger samarbejdspartnere

Lige nu søger SMErobotics produktionsvirksomheder til at implementere og demonstrere projektets opnåede resultater indenfor fremtidens industrielle kognitive robotsystemer.
Et robotprojekt gennemføres typisk af en slutbrugervirksomhed og en systemintegrator. Disse inviteres til at ansøge om at blive en del af SMErobotics-projektet. Fire ansøgninger vil blive udvalgt til at udforme løsningerne i virksomhederne. Løsningerne skal inkludere komponenter og forskning fra projektet. Hvert projekt vil modtage op til 250.000 euro - ca. 1.8 mio. kr. – til finansiering af udviklingen af en robot-arbejdscelle i et virkeligt produktionsscenario.

- Danmark er forrest i udviklingen af fremtidens industrielle robotsystemer! Derfor skal vi selvfølgelig også have danske virksomheder med til at understrege denne position. Denne åbning, hvor man kan få 250.000 euro i støtte, er lavet som ekstra incitament for blandt andet danske produktionsvirksomheder, fortæller Søren Peter Johansen, faglig leder ved Teknologisk Institut, Robotteknologi.

Fleksibel produktion
Deltagerne i demonstrationsprojekterne opfordres til at påbegynde implementeringen af passende softwarekomponenter fra SMErobotics, som blandt andet understøtter brugen af robotter til hårdfør montage, intuitive opgavebeskrivelser (for at undgå programmering), selv-konfiguration, fejlretning og generel problemfrit samarbejde mellem menneske og robot – Human-Robot Interaction.

- Vi har forsøgt at udpege nogle repræsentative problemstillinger i den type produktion, der stadig findes herhjemme blandt SMV-virksomheder. Det kendetegnende element er fleksibel produktion, altså produktion af mange små serier og omstillingen mellem dem. Den type produktion sætter store krav til robotter og har hidtil ikke været rentable at løse. Det er de nu, og robotterne bliver kun bedre og bedre, siger Søren Peter Johansen begejstret.

Hvem kan ansøge?
- Vi sigter efter simple håndteringsopgaver. Der er stadig 80 procent håndtering i Danmark, der udføres manuelt. Og minimum 50 procent af disse kan automatiseres med fordel, hvor kompleksiteten ligger mellem trin 1-3 på Genefke-skalaen. Senere kan vi så øge kompleksiteten og bevæge Robot Co-Workers ind i andre opgaver som montage m.v., fortæller Søren Peter Johansen.

En ting er, om robotten kan løse opgaven, der er tiltænkt automatisering. En anden om det er rentabelt at gøre i virkeligheden – også uden støttebeløb. Søren Peter Johansen siger:

- Vi er kun interesserede i at skabe gode resultater og løsninger – vi får ikke andel af bevillingen alligevel, omend vi kommer til at bidrage i stor stil med vores viden og komponenter. Derfor er det en god ide, at vi tager en snak forinden, om en Robot Co-Worker er den rette robot at sætte ind. Vi vil også meget gerne hjælpe med at parre virksomhed og integrator og dermed styrke muligheden for realisering. Og ja, vi vil gerne hjælpe med ansøgningsarbejdet også.

Teknologisk Institut har allerede modtaget tilkendegivelser fra en håndfuld virksomheder, der vil med i projektet, men ønsker fortsat en større masse af projekter at vurdere ud fra.

Fakta
Ansøgninger modtages fra 15. august til 14. oktober 2013. De udvalgte demonstrationsprojekter vil blive underrettet herom i begyndelsen af november. Projekterne forventes påbegyndt i begyndelsen af 2014 og kan maksimalt løbe til den planlagte slutning af SMErobotics-initiativet i december 2015.

Det fulde opslag, inklusiv detaljerede instruktioner om hvor og hvordan der ansøges, samt deadlines og en forslået template, kan downloades fra 15. august til 14. oktober.

EU-projektet SMErobotics er et initiativ, der består af europæiske robotproducenter og forskningsinstitutter, herunder Teknologisk Institut i Danmark. Øvrige partnere er Fraunhofer IPA, Kuka, Comau, Lunds Universitet, DLR, Fortiss, GPS, Güdel og Reis. Læs mere om SMErobotics på http://www.smerobotics.org.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11