23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Klumme: Automatiserede standardløsninger er vejen frem

Ronni Kamps observationer om optisk måleteknik på Control-messen 2017.

Som tidligere kvalitetschef har jeg besøgt Control-messen flere gange, men i år var det med nye øjne og et nyt fokus – optisk måling.

Jeg blev overrasket over, hvor mange afskygninger scanning egentlig findes i. Der var alt fra hobbyscannere til de fuldautomatiserede scannere og der var stor forskel på kvaliteten af systemerne. Det var tydeligt at se, hvor langt de enkelte producenter var nået i processen.

Det var også tydeligt at se, at samtlige producenter prøver at lave en løsning, som er helt unik i forhold til fx fleksibilitet eller automatisering. Jeg oplevede også, at samtlige producenter havde en ”smart i en fart” løsning, som helt klart havde til formål at overbevise de besøgende om, at 3D scanning kan klares af enhver i løbet af 3 sekunder.

Kravene til en scanner afhænger selvfølgelig af, hvilket niveau man er på. Om man skal have digitaliseret en mursten inden for +/- 10 mm, eller om det er en high-tech opmåling med høj præcision, høj opløsning og gode data, der er brug for.

Jeg mener at udviklingen med de ”smarte” løsninger er kritisk. Selvom 3D scanning med årene er blevet en anerkendt teknologi i industrien, er det stadig en ny teknologi for mange. Det betyder at kunderne sjældent har forudsætningerne til at vide, hvad de skal spørge ind til for at få et korrekt billede af systemernes kvalitet og hvad de er egnede til.

Det kan godt være at dataene ser fine ud på skærmen, men hvad er punkttætheden? Hvor præcis er målingen og hvor nøjagtig er scanneren ved gentagende målinger?

Som key account manager ved Zebicon, der er dansk distributør af GOM måleudstyr, var mit fokus på messen at undersøge, hvordan vores udstyr differentierer sig fra konkurrenternes.

Først og fremmest var der på Control ingen tvivl om, at automatisering har vundet indpas indenfor optisk måleteknik. Det er et at de områder, hvor jeg kunne konstatere, at GOM skinner igennem med deres ATOS ScanBox løsninger, som er baseret på modulopbyggede standardkomponenter.

ATOS ScanBox står i kontrast til konkurrenternes specialfremstillede løsninger, som udvikles fra bunden hver gang. Jeg ved godt at både ”smart i en fart” og de komplet kundetilpassede løsninger er det kunderne siger de vil have. Men nogle gange er der brug for at stille de kritiske spørgsmål og lytte til, hvad kunden reelt har behov for.

Som Henry Ford sagde, ”if I had asked people what they wanted, they would have said faster horses”.

Det som kunderne ikke tænker på, når de beder om specialfremstillede løsninger er, at det er en meget dyr løsning, som ikke er særlig fleksibel. Det betyder, at løsningen typisk kun kan bruges til én type opgave.

Men det vi ser hos vores kunder er, at 3D scanning er relevant i flere processer, og anvendes til mange forskellige opgaver på tværs af afdelinger. Derfor er det en fordel med modulopbyggede standardløsninger. Derudover gør standardløsninger det nemmere at oplære flere medarbejdere i at bruge systemet, så der er større fleksibilitet i operatørstaben.

Efter min oplevelse på Control, mener jeg at automatiserede standardløsninger er vejen frem inden for optisk måling. Vi skal blot lære kunderne at se forskel på en hobbyscanner og en industriel scanner, og vælge det system, der passer til deres behov.  

Zebicon A/S
Hedegårdsvej 11
7190 Billund
Billund Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26674867
P nummer: 1009187053

Send til en kollega

0.062