23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Risiko ved blæsning med trykluft

Trykluft er sammen med elektricitet den mest anvendte form for energi i nutidens avancerede fremstillingsindustri.

Trykluft virker som en forsyningskilde til mange forskellige former for værktøj og maskiner og er ofte en vigtig og integreret del af mange produktions-processer. Fordelene ved trykluft omfatter lave vedligeholdelsesomkostninger, lav vægt på komponenter i forhold til kraften og muligheden for høj belastning over en lang periode uden overophedning.

Da mange trykluftapplikationer ikke er tilsluttet el, glemmer folk til tider hvilke farer, der kan lurer. Men ligesom sikkerhedsbestemmelserne skal overholdes for elektriske maskiner og værktøj, skal trykluftkomponenter også behandles med respekt for at undgå farlige ulykker. Trykluft er ikke bare almindelig luft. Trykluft er en koncentreret strøm af luft ved højt tryk og høj hastighed, der kan forårsage alvorlig skade på operatøren og de mennesker omkring ham.

Luft i blodbanen er dødelig
Trykluft er farlig, hvis den anvendes forkert. Hvis den bruges forkert, kan luft tvinges ind i blodbanen og forårsage alvorlig skade, såsom hjerteanfald, slagtilfælde og blodprop. Trykluft må aldrig blive blæst mod huden.

En forkert rettet stråle af trykluft mod hovedet kan forårsage alvorlige øjenskader eller briste trommehinden. Og kommer trykluften ind i munden kan det beskadige lungerne og spiserøret. Skødesløs brug af trykluft til at blæse snavs eller støv væk fra kroppen, selv med et beskyttende lag af tøj, vil kunne føre luften ind i kroppen, hvilket kan skade de indre organer.

For at beskytte dig selv og andre, når du bruger trykluft, bør du følge disse retningslinjer:

  • Peg aldrig en luftslange eller luftpistol mod nogen, hverken for sjov eller for at blæse snavs væk fra tøj eller kroppen.
  • Brug altid personligt beskyttelsesudstyr, såsom beskyttelsesbriller, når du rengører med trykluft.
  • Brug en sikker luftpistol med en luftdyse, der opfylder OSHA’s krav, når du rengører værktøj, maskiner eller arbejdspladsen. Placer en beskyttende skærm omkring arbejdspladsen eller vær sikker på at ingen andre er i nærheden.
  • Tjek luftslangerne regelmæssigt for skade eller lækage. Fjern en utæt slange straks. En slange der brydes, vil slippe løs og bølge helt ukontrolleret rundt.
  • Før du frakobler en slange fra trykluftsystemet, skal du slukke for trykluften på nærmeste lukkeventil og tømme den resterende luft fra systemet.
  • Kontroller stik og spændebånd, så alt er forsvarligt fastgjort. Undgå skruetrækkere til stramning, brug en skruenøgle eller din hånd. Hold på slangen og luftpistolen når trykluften tændes igen.
  • Stop aldrig luftstrømmen ved at bøje slangen – brug altid lukkeventilen. Åbn altid ventilen forsigtigt for at afsløre eventuelle defekte forbindelser.
  • Undgå at lade luftslangerne ligge på gulvet, hvor en person kan falde over dem eller hvor de kan blive beskadiget af køretøjer, døre eller værktøj. Hvis det er muligt bør luftledninger og slanger trækkes i loftshøjde.
  • Husk altid at behandle trykluft og relaterede komponenter som professionelt værktøj - noget, der letter dit arbejde, men kun hvis det håndteres korrekt og sikkert.


AVS tilbyder et bredt sortiment inden for blæseteknik med den patenterede og verdensførende teknologi fra Silvent

Se vores udvalg af blæsepistoler her
Se vores udvalg af luftdyser her
Se vores udvalg af luftknive her
Se vores slangebrudssikring her

AVS Danmark ApS
Skelvej 18
2640 Hedehusene
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK79293210
P nummer: 1003199882

Kontaktperson

KB
Kjeld Bagger
Adm. direktør
+45 40378597 kb@avsdanmark.dk

Send til en kollega

0.049